Terug naar overzicht

‘Sollicitatietraining heb je echt nodig’

Naast het kunnen voeren van een sollicitatiegesprek is netwerken zeker zo belangrijk. ‘Veel vacatures komen nooit in de krant, daar kom je via via op’, drukt gastdocent Cynthia Schreuder de klas op het hart. Vandaar de workshops in netwerken, dresscode, sollicitatiegesprek. Afsluitend speeddaten met zo’n veertig bedrijven. 

Lastige vragen

In een rollenspel oefenen studenten Mark van der Aa en Tim van Broekhoven met een sollicitatiegesprek. Tim is de recruiter, want uiteindelijk moeten de studenten later zelf ook sollicitatiegesprekken gaan leiden. Het stellen van lastige vragen is wel aan hem besteed. Mark heeft het als ‘sollicitant’ een stuk moeilijker met het vinden van antwoorden. Hij begint goed. Op de vraag waarom hij op die baan had geschreven. ‘Jullie zijn een creatief bedrijf. Ik ben ook creatief.’

Halverwege breekt docent Schreuder toch in: ‘Je weet het al hè Tim. Of je hem wel of niet aan gaat nemen.’ Gelach alom. Mark: ‘Het ging bout. Ik wist niets van het bedrijf.’ Een goed leerpunt, vindt Schreuder: altijd goed voorbereiden. 

Geen discipline

Veel aandacht wordt besteed aan het benadrukken van positieve kanten. Wouter van den Boogaard mist soms discipline, geeft hij aan. ‘Maar je bent dan wel flexibel, je kan goed onder druk en snel werken’, zegt Schreuder.

Zo kunnen alle tweedejaars oefenen en leren hoe je een sollicitatie het beste aanpakt. Student Fleur Appeldoorn steekt er veel van op: ‘Ik heb weleens gesolliciteerd voor een bijbaan, maar dat was niet zo officieel. Leren solliciteren heb je echt serieus nodig.’ De workshop dresscode spreekt haar het meest tot de verbeelding. ‘De lessen zijn interactiever dan ik dacht. Ik vind het leuk om te zien hoe je goed voor de dag moet komen.’ [EvG] 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?