Terug naar overzicht

Trots op studenten in China

Wat heb je gedaan?

‘Ik heb elf dagen rondgerend en –gevlogen. Van mijn academie lopen er op dit moment vier studenten stage in China. Daarvan begeleid ik er drie. Ik heb ze tijdens de reis alle drie bezocht. Ik ben gestart in Hongkong en heb daarna een bezoek gebracht aan Sjanghai en Beijing.’

Vanwaar deze reis?

‘Ik wilde voor onze academie in kaart brengen waar studenten in China terecht kunnen. Uiteindelijk moest ik in ieder geval met twee concrete stageplaatsen terugkomen. Dat is gelukt. Daarvoor ben ik langs geweest bij de Nederlandse ambassade, het Nederlandse consulaat en enkele BenCham’s, een soort Kamer van Koophandel voor bedrijven uit de Benelux. Zij hebben lijsten met concrete namen en adressen van Nederlandse bedrijven die in die stad opereren.’

Waarom is het belangrijk dat studenten naar China gaan?

‘China is nu al het op één na grootste exportland ter wereld. Voor studenten die zich later gaan richten op internationaal zakendoen is het een pré als er op hun cv staat dat ze in China stage hebben gelopen. Op deze marktontwikkeling moeten wij als academie inspelen. Nu zorgt de onwetendheid over China nog voor een drempel bij veel studenten, maar die moet verdwijnen. Ik heb na terugkomst een presentatie gegeven aan mijn collega’s en ze gevraagd om minimaal één student te interesseren voor een stage in China.’

Welke kansen biedt China voor studenten?

‘Er zijn veel Nederlandse bedrijven die hun hoofdkantoor in Hongkong hebben. Die stad is heel geschikt voor studenten om stage te lopen. Alles is er goed geregeld en iedereen spreekt Engels. Daarnaast is Sjanghai enorm in ontwikkeling. Daar vindt dit jaar de World Expo 2010 plaats. Met dat evenement presenteer je als het ware je land. Om je een idee te geven hoe groot het is: er komen straks 70 tot 75 miljoen mensen op de World Expo af.’

Wat heeft het meest indruk op je gemaakt?

‘Het Plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad en de Chinese Muur waren heel gaaf. Maar ik ben vooral heel trots op mijn studenten. Trots, omdat ze zo volwassen en daadkrachtig zijn in China. Ze zitten zo ver van huis, maar krijgen toch alles geregeld. Kijk alleen al naar de manier hoe ze mij hebben ontvangen. De één regelde een etentje met al zijn contacten uit het bedrijfsleven, de ander zorgde dat ik bij een kerstborrel kon zijn. Daar ben ik echt heel trots op.’ [CT]

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

09-10-2009 'Glibberige klonten slijm op de trottoirs'

09-09-2009 Strontvliegen zo groot als telefoons

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?