Terug naar overzicht

Avansstudenten maken kans op 50.000 euro

Voor het tweede jaar achtereen stimuleert aardgasonderneming GasTerra hogeschoolstudenten om concepten te bedenken die leiden tot een duurzamere energievoorziening. Het bracht Martijn Verhoeven, Dirk Jan Veldhuijzen, Rick van Erp, Niki de Kadt en Jasper de Vries van de Academie voor Industrie en Informatica in Den Bosch op het idee van De Groene waarde.

Overzichtelijke waarde

De Groene waarde is een label dat klanten duidelijk moet maken hoe duurzaam een bepaald product is. Van elke product wordt nagegaan hoeveel energie er nodig is voor de productie, hoeveel energie het transport kost, wat de levensduur is en in hoeverre het product kan worden gerecycled. De uitkomsten leiden samen tot één overzichtelijke waarde.

Verhoeven: ‘Er bestaat nu ook al het energielabel op bijvoorbeeld een wasmachine. Daarvoor wordt met een standaard test gemeten hoeveel energie de machine verbruikt tijdens een wasbeurt. Maar er wordt geen rekening gehouden met hoe lang de wasmachine meegaat en in hoeverre het product kan wordt gerecycled. Misschien is een minder zuinige wasmachine uiteindelijk wel veel duurzamer. Wij kijken daarom verder dan alleen het energieverbruik.’

Wikipedia

Ook bijzonder aan het concept is dat de waarde niet door een bepaalde instelling wordt vastgesteld. ‘Net als bij Wikipedia bepalen mensen zelf deze waarde,’ legt Verhoeven uit. ‘De eerste gebruiker schat bijvoorbeeld dat zijn laptop drie jaar meegaat. Vervolgens ontstaat er een discussie met andere klanten. De waarde verandert net zolang tot die uiteindelijk de werkelijkheid heel dicht benadert.’

Uiteindelijk kunnen klanten in de winkel deze informatie via hun telefoon van internet halen en gebruiken om te beslissen welk product ze kopen. Verhoeven: ‘In Engeland werkt het ook zo met foodmiles. Op elk stuk fruit staat welke afstand het heeft afgelegd om in de winkel terecht te komen. Klanten kiezen daardoor misschien eerder voor een mango uit Spanje die weliswaar duurder is dan een mango uit Argentinië, maar wel minder kilometers heeft afgereisd.’

Stemmen

Naast de Bossche afvaardiging dingt ook een groep Bredase studenten van Avans mee naar de hoofdprijs van 50.000 euro. De twee groepen behoren tot de acht finalisten die op internet hun ontwerp mochten presenteren. Sinds vorige week kan er via de website bovendien op de ideeën worden gestemd. De uiteindelijke winnaar wordt op 18 maart bekendgemaakt. [CT]

Een interview met de Bredase studenten volgt later deze week. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?