Terug naar overzicht

Collegegeld niet achteraf verhogen

Een deeltijdstudente kreeg een acceptgiro voor het collegegeld van het studiejaar 2009-2010: ze moest 1250 euro betalen. Dat was honderd euro meer dan het jaar ervoor. Ze betaalde, stond ingeschreven en volgde lessen.

Bijbetalen 

En toen viel een nieuwe brief op de mat. De hogeschool had zich vergist in de hoogte van het collegegeld. Dat had 1620 euro moeten zijn. Of ze het resterende bedrag nog even wilde bijbetalen. 

Natuurlijk niet, antwoordde de studente. Dan hadden ze haar maar eerder (of beter) op de hoogte moeten stellen van de kosten. Het collegegeld leek bovendien al verhoogd, dus ze had er in goed vertrouwen vanuit mogen gaan dat dit het nieuwe tarief was. De HvA kan niet volhouden dat het om een klein foutje gaat dat even moet worden rechtgezet.

Algemene beginselen behoorlijk bestuur 

De HvA hield stug vol, evenals de studente, waardoor de zaak voor het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs kwam. En die gaf de studente op alle punten gelijk. De HvA heeft zich niet gehouden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, aldus de juristen. De hbo-instelling moet de proceskosten vergoeden. Die bedragen 709,60 euro, inclusief griffiekosten en reiskosten. 

Er is geen beroep tegen de uitspraak mogelijk. Of de HvA moet naar het Europese Hof willen stappen, waarna het nog een jaar of zes zal duren voordat de zaak in behandeling wordt genomen. 

Gevolgen 

Het is nog niet zeker of de andere studenten van de deeltijdopleiding human resource management, die wel betaald hebben, de verhoging van hun collegegeld nu teruggestort krijgen. Formeel hoeft het niet, meent de juridische dienst van de HvA, als de studenten niet in beroep zijn gegaan. Maar de hogeschool heeft nog niet vergaderd over de gevolgen van de uitspraak. Bij de opleiding staan 119 studenten ingeschreven, volgens de cijfers van de HBO-raad. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?