Terug naar overzicht

‘Er wordt te weinig gedaan voor studenten’

De doelgroep studenten wordt duidelijk serieus genomen door de Bossche politiek. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart kwamen de politieke partijen met grof geschut naar Avans. Namens Trots op Nederland (TON) nam lijsttrekker Hanneke van Doremalen deel aan het debat. Maar ook het CDA, met Jan-Hein van Beers, en de SP, met Cecile Visscher, hadden hun voornaamste kandidaat naar Avans gestuurd.

De kandidaten van de overige drie partijen hadden een duidelijke link met Avans. Zo stuurde Groenlinks met Ufuk Kâhya (derde op de lijst) een oud-student Bestuurskunde en ook PvdA-vertegenwoordiger Jeroen Weyers (vierde op de lijst) volgde deze opleiding bij Avans. Zelfs D66-lijsttrekker Jan Smit studeerde in een grijs verleden aan één van de hogescholen waaruit Avans is ontstaan.

Aandacht voor studenten

De zes lokale politici kregen tijdens het debat vier stellingen voorgeschoteld. Volgens de eerste stelling heeft de Bossche politiek te weinig aandacht voor studenten. ‘Is dat wel zo?’, reageert CDA’ers Van Beers, ‘We investeren in veel projecten waar studenten bij zijn betrokken. Verder moeten de studenten zich ook laten horen.’ Weyers van PvdA sluit zich daarbij aan: ‘Klop aan bij de gemeente als je ergens behoefte aan hebt.’

D66-lijsttrekker Jan Smit is het daarentegen helemaal eens met de stelling: ‘Ik heb voor dit debat bij de zoekfunctie op de website van de gemeente het woord student ingevuld. Wat bleek? Het woord kwam in geen enkel gemeentestuk voor. Er wordt dus veel te weinig gedaan voor studenten. Hij krijgt bijval van Visscher (SP): ‘Er is veel te weinig aandacht voor studenten. Dat weten we nu en daar gaan we verandering in brengen.’

Studentenhuisvesting

Volgens Van Doremalen (TON) kunnen leegstaande kantoorpanden prima dienst doen als studentenwoningen. Maar volgens Ufuk Kâhya (GL) is er woonruimte genoeg. Daarom legt PvdA de prioriteit qua huisvesting bij starters. Weyers: ‘Slechts een vijfde van de studenten woont hier op kamers. Er moet juist betaalbare huisvesting komen voor starters, zodat studenten vanuit hun studentenkamer beter kunnen doorstromen naar een appartement of huis.’

Cultuur

Jan Smit trapt namens D66 de derde discussieonderwerp af: ‘Qua cultuur is Den Bosch meer een stad voor je vader en moeder. Voor jongeren moet er meer komen. Wij denken bijvoorbeeld aan repetitieruimtes voor jongeren die in een band zitten.’ Groenlinks vindt dat iets te makkelijk: ‘Er wordt van alles gedaan voor jongeren zoals SOLOS, B-There Festival en je hebt het Doe-geld.’

Volgens Jan Smit (D66) is er dan ook vooral aan een gebrek aan communicatie: ‘De modale student heeft geen idee wat er allemaal voor jongeren wordt georganiseerd in Den Bosch.’ Dat wordt beaamd door de zaal die niet elke dag ‘googled wat er te doen is’ en geen Brabants Dagblad leest. Reden genoeg voor Ufuk Kâhya (Groenlinks) om alle studenten ter plekke uit te nodigen voor het jongerenfeest kaBOOM.

Sluitingstijden Horeca

Het CDA is geen voorstander van het afschaffen van sluitingstijden in de Bossche horeca. Van Beers: ‘Wij vinden veiligheid belangrijk. Er is veel politie nodig als je ervoor wilt zorgen dat het ook om vier uur ’s nachts veilig op straat is.’ Van Doremalen (TON) voegt hier aan toe: ‘Vechtpartijen ontstaan omdat mensen op straat hangen. Als we het rookverbod afschaffen, hoeven mensen niet meer naar buiten voor een sigaret.’

‘Onzin’, zegt PvdA-kandidaatslid Weyers; ‘Bij de Parade of bij Drie Gezusters wordt al om één uur gevochten. Die problemen los je niet op met vroege sluitingstijden. Bovendien hoort bij een bruisende studentenstad langer uitgaan, zodat Bossche studenten daarvoor niet naar Eindhoven of Utrecht hoeven.’ [CT]

In samenwerking met Breda Vandaag organiseert Punt vanavond om 19.30 uur een debat tussen Bredase politici in café 't Hijgende Hert.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?