Terug naar overzicht

Filmpje over jongeren wordt documentaire

De Gemixte Sterren heet hun filmpje over Marokkaanse voorbeeldjongeren. De twee maakten de film voor de minor Kracht en Kansen, samen met vier studenten Management, Economie en Recht. ‘We moesten de sociale leefbaarheid vergroten in de Hambaken. Maar daar lopen al zóveel projecten. Daarom bedachten we een film om alle projecten en de jongeren die het goed doen in beeld te brengen’, vertelt Hensels.

Probleemwijk

Van Rijn en Hensels zijn zelf opgegroeid in De Hambaken, dat nogal eens als probleemwijk wordt bestempeld. ‘Valt best mee’, zeggen de twee gortdroog. Ze wonen er nog steeds met plezier. Van Rijn: ‘Onze medestudenten kennen alleen de berichten van tv. Toen ze er met ons waren, zagen ze dat het wel meevalt. Ze hebben nu geleerd dat ze het beter eerst met eigen ogen kunnen zien.’

Er zitten rotte appels in de Bossche wijk, maar de studenten denken dat het vooral een imagoprobleem is. ‘Daarom wilden we een film maken voor een goede beeldvorming’, zegt Hensels. ‘Als jongens voetballen op een pleintje vinden de meeste mensen dat prima, een enkeling vindt dat niet en die belt de politie. Jongerenoverlast klinkt het dan, maar dat wordt erg opgeblazen.’ 

‘Onze’ jongerenwerkers

De hulp van welzijnsorganisatie Divers werd ingeschakeld. Die instelling was op zoek naar een nieuw project en hielp serieus mee. De studenten hoefden niet zelf te filmen, maar mochten professionele makers in de arm nemen. ‘De mensen van Divers waren “onze” jongerenwerkers toen wij twaalf, dertien jaar oud waren’, zegt Van Rijn. ‘Ze hielden ons bezig met voetbaltoernooitjes. Dat doen ze nu nog steeds met jongeren in de wijk.’

De studenten kenden de jongeren uit de wijk al, omdat ze een jeugdteam coachen van de plaatselijke voetbalclub. Van Rijn: ‘Op het veld moeten ze naar ons luisteren, maar nu luisterden wij vooral naar hen. We moesten met ze samenwerken en dat vonden ze wel leuk.’

Langere documentaire

De jongeren zagen het eerst niet zitten om gefilmd te worden. Ze werden pas enthousiast toen bleek dat ze zelf mochten laten zien wat ze wilden. ‘Op het einde deden ze alles voor ons. En toen ze de beelden zagen, wilden ze nog wel een film maken’, lacht Hensels. Divers wil nu ook verder gaan met het project en een langere documentaire maken. ‘Als dat financieel rond komt, gaan we ermee verder. Dan blijven wij er zeker bij betrokken.’ [EvG]

Filmpje

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?