Terug naar overzicht

Plasterk wil terug op onderwijs

Dat hij terug wil keren zegt Plasterk deze week in een interview met Vrij Nederland. Eerst moet de opgestapte PvdA-minister besluiten of hij wel op de lijst wil als kandidaat voor de Tweede Kamer. ‘Ik moet er goed over nadenken of ik daar wel geschikt voor ben.’

Aandacht voor leraren en leerlingen

Terugkijkend op zijn ministerschap in het kabinet Balkende-IV zegt Plasterk in VN: ‘Ik hoop dat men later, als men terugkijkt, zal zien dat er in deze kabinetsperiode een kentering is geweest in het onderwijsbeleid. Dat we na dertig jaar van schaalvergroting en bureaucratisering de koers hebben verlegd naar aandacht voor de leraren en de leerlingen zelf.’

De ex-minister hoopt dat zijn opvolger serieus wil kijken naar een wijziging van het hoger onderwijsstelsel. Komend voorjaar presenteert de commissie Veerman daarover een advies. De huidige tweedeling van hbo en universiteit vindt Plasterk achterhaald, een ‘Californisch’ model met vier niveaus zou beter zijn. ‘Als er na mij iemand op deze plek komt die zegt: vind ik niks, we laten het zo, zou ik dat heel jammer vinden.’

Of Plasterk het ministerschap gaat missen? ‘Het gaat er niet om wat ik zal missen. Ik hoop dat ze mij later zullen missen op deze plek.’ In het Radio 1-programma Dit is de dag zei hij eerder: ‘Als politicus weet je dat het een ambt is waar je op elk moment uit moet kunnen stappen. Het is een geleende fiets.’

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt neemt de portefeuille van oud-minister Plasterk over en demissionair minister Rouvoet van jeugd en gezin ontfermt zich over het primair onderwijs en de kinderopvang. Dat hebben ze gisteren bekend gemaakt.

Hoger onderwijs 

‘Dit is de meest simpele en overzienbare verdeling’, aldus Rouvoet. ‘Gelet op de verwantschap met jeugd en gezin neem ik de portefeuille van oud-staatssecretaris Dijksma waar.’ Demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt, verantwoordelijk voor het voortgezet en beroepsonderwijs, krijgt er het hoger onderwijs bij. ‘Een deel van het hbo zat al in mijn portefeuille: de lerarenopleidingen en de pabo’s.’

Van Bijsterveldt is vooral benieuwd naar het advies van de commissie Veerman, die onderzoekt of het huidige hbo-wo stelsel wel ‘toekomstbestendig’ is. ‘Aan de hand van dat advies zullen we straks aanbevelingen doen.’ Beslissingen blijven voorlopig uit, het wordt vooral ‘input voor de nieuwe coalitie’. Ook de bezuinigingen zijn ‘echt voor de toekomst’. 

Doorstroom 

Voorlopig richt Van Bijsterveldt zich op de overgang van het voortgezet onderwijs naar de universiteit of hogeschool. ‘Ik ben al in overleg met de VSNU en de HBO-raad over hoe we die keten kunnen verbeteren. Die gesprekken gaan gewoon door.’

Naast het hoger onderwijs krijgt Van Bijsterveldt er ook emancipatie, media en cultuur bij. De vele werkbezoeken van minister Plasterk zal ze niet kunnen evenaren, zegt ze. ‘Ik heb geen hoed en minder tijd.’ [BL/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?