Schrappen
‘De keuze voor Verpleegkunde maak je niet zomaar. Onze studenten weten vaak al jaren dat ze deze studie willen gaan volgen’, vindt Ingeborg Janssen Reinen, adjunct-directeur van AGZ. Zij verwacht dan ook niet dat de instroomcijfers voor Verpleegkunde in Den Bosch en Breda zullen dalen nu het kabinet heeft besloten dat de loting voor geneeskunde wordt geschrapt.
‘Mensen die geneeskunde willen gaan studeren, hebben een vwo-achtergrond. Als zij worden uitgeloot gaan zij eerder een universitaire opleiding als medische biologie volgen. Het lijkt me niet logisch om een hbo-studie als Verpleegkunde te gaan doen,’ vindt Janssen Reinen.
Tekort
De loting voor geneeskunde wordt met ingang van het komende studiejaar losgelaten, op advies van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ). Zo kan het tekort aan medisch personeel weggewerkt worden.
Ondanks dat het schrappen van de loting voor Avans weinig gevolgen heeft, heeft het in de wereld van verpleegkundigen voor veel ophef gezorgd. Beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) schreef in een verklaring op haar website dat er in het advies te weinig aandacht is voor de taakherschikking.
Het tekort aan medisch personeel kan volgens V&VN ook op een andere manier opgelost worden, bijvoorbeeld door het aantal opleidingsplaatsen voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten uit te breiden. [ID]
Punt. Of had jij nog wat?