Terug naar overzicht

‘Willen de Afghanen onze hulp wel?’


Terug naar thuisland

Onder leiding van journaliste Deedee Derksen en ASB-docent Youssef Azghari discussieerden de sprekers Arash Yaqin, zelf ooit gevlucht uit Afghanistan, en Paul van den Berg en Lotte van Elp van ontwikkelingshulporganisatie Cordaid met de zaal.

Yaqin vertelde over hoe hij vorig jaar voor het eerst na twintig jaar weer terug was gegaan naar zijn geboorteland. ‘Er was zoveel veranderd, dat was echt een schok. Het mooie land waar ik vroeger zo trots op was, herkende ik nauwelijks terug.’

De studenten hadden veel vragen. ‘Moeten en willen de Afghanen niet zelf hun problemen oplossen? Denken wij westerlingen niet teveel voor de Afghanen? Willen ze onze hulp wel? Wat doen onze militairen daar eigenlijk nog?’

Verbod op vliegeren

Yaqin vertelde hoe hij  tijdens zijn reis heeft geprobeerd te ontdekken hoe de Afghaanse bevolking denkt over de aanwezigheid van de militairen. ‘Al vanaf de jaren zeventig zien de mensen daar buitenlandse militairen, eerst de Russen, later de Amerikanen. Het hele land is verwoest. Ik sprak een man die zei liever terug te willen naar de tijd van de Taliban: toen was het in ieder geval nog veilig op straat.’

Onbegrijpelijk, aldus Van den Berg van Cordaid. ‘Hoe kun je terugverlangen naar een regime dat zelfs een verbod op vliegeren had?’ Maar een studente vanuit de zaal: ‘De Taliban heeft tenminste dezelfde cultuur en normen en waarden als de Afghaanse bevolking, de westerse militairen niet. Dan heb je meer kans op onderling onbegrip.’ [LJ]

De volgende bijeenkomst van het Studium Generale is op donderdag 25 februari en gaat over politiek geweld en jongeren.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?