Terug naar overzicht

ICT’ers moeten buitenlandse stage lopen

ICT-docenten van 57 opleidingen verdeeld over 16 hogescholen schuifelden ’s morgens het Atrium binnen. Daar werden ze meteen door een fotograaf op de gevoelige plaat gelegd. Stuk voor stuk werden ze vereeuwigd met aan weerszijden een kameel en een flamingo. Op de achtergrond van de kiekjes schittert de skyline van Las Vegas.

China

‘Tja, het thema is internationalisering,’ legt organisator Eugène van Roden van de Hogeschool Windesheim de ludieke actie uit. ‘Dat wordt binnen de ICT steeds belangrijker. Veel productieprocessen verhuizen bijvoorbeeld naar China. De studenten die we in Nederland opleiden, komen daardoor steeds vaker in het buitenland terecht.’

Waar ze terecht komen, vertelt Denny Smeets van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Met behulp van Google Maps maakt hij in het Atrium een wereldreis langs de grote spelers uit de ICT-sector. Smeets: ‘Nederland stelt in deze sector wereldwijd nauwelijks iets voor. Eigenlijk zou elke student verplicht een half jaar stage moeten lopen bij een toonaangevend bedrijf in het buitenland.’

Silicon Valley

Geschikte stageplaatsen genoeg in het Amerikaanse infomaticawalhalla Silicon Valley. Onder andere Apple, Hewlett-Packard en Intel hebben hier hun hoofdkwartier, doceert Smeets. Een soortgelijke smeltkroes van computergerelateerde bedrijven ligt in Tokyo waar multinationals als Sony, Panasonic en Toshiba zich hebben gevestigd. Beide locaties worden in de toekomst overigens voorbijgestreefd door China dat zich volgens Smeets ‘gigantisch ontwikkelt’.

Buitenlandse studenten

Maar ook in Nederland valt er op het gebied van internationalisering genoeg aan de weg te timmeren volgens organisator Van Roden: ‘We bereiden onze studenten niet alleen voor op het buitenland, er zijn ook steeds meer studenten uit andere landen die in Nederland willen studeren. Maar hoe zet je een opleiding voor internationale studenten in elkaar?’

Voor het antwoord kunnen de aanwezigen terecht bij de workshop van Tommy Heunks. De informaticadocent van Avans is nauw betrokken bij de opzet van de kersverse opleiding Information Technology die in september in Breda van start gaat. Het gaat daarbij niet alleen om de inhoud van de opleiding. Verreweg het spannendste was volgens Heunks de werving: ‘Krijg ik voldoende studenten binnen, waar komen ze vandaan en wat zijn hun motieven?’

Wiel uitvinden

Het is één van de veertien workshops die gisteren op het programma stonden. Tijdens de HBO-I-docentendag draait volgens Van Roden namelijk alles om het uitwisselen van informatie: ‘Op zo’n dag ontmoet iedereen elkaar en leggen we contacten die we later kunnen gebruiken. Docenten delen hun kennis met elkaar, zodat niet iedereen straks opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?