Terug naar overzicht

In Spanje vertellen over studeren in Breda

Valencia

De drie Bredase tweedejaarsstudenten kregen tijdens een studiereis begin maart in Spanje deze opdracht van hun docent Spaans. De jongens moesten behalve de verplichte Spaanse lessen bijwonen, aan de Universiteit van Valencia, ook zelf voor een groep mensen staan.

Nick: ‘Het was een groep van zo’n zeventig studenten, uit alle richtingen en jaren, die erover dachten in het buitenland te gaan studeren. Wij moesten het studeren in Breda promoten.’ Lieuwe: ‘Arne en ik hebben samen iets verteld over het Bredase studentenleven: wonen in Breda, studentenverenigingen, het uitgaansleven, alle leuke Bredase festivals.’

Cultuurverschillen

De twee studenten stelden zich voor in het Spaans, wat meteen door de Spanjaarden werd toegejuicht. Arne: ‘Maar de rest van het verhaal hebben we in het Engels verteld hoor. Anders was het veel te moeilijk.’ Lieuwe: ‘Arne was helemaal niet nerveus vooraf, maar ik had wel een beetje plankenkoorts.’

De cultuurverschillen bleken meteen. Lieuwe: ‘Spaanse studenten hebben bijvoorbeeld zelden een bijbaan. Ze waren echt verbaasd dat wij allemaal werken naast onze studie.’

Nick: ‘We hebben benadrukt hoe internationaal ingesteld Nederland is. Iedereen kent z’n talen hier. Terwijl Spanjaarden hooguit gebrekkig Engels spreken en vooral in eigen land op vakantie gaan.’ Lieuwe: ‘Het is ook helemaal niet gangbaar dat Spaanse studenten in het buitenland gaan studeren. Hopelijk hebben we ze kunnen overtuigen hoe leuk Breda is!’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?