Terug naar overzicht

‘Tolerantie in Nederland valt tegen’

Studenten van drie Antwerpse economische hogescholen en studenten van de Bredase Academie voor Marketing en Business Management (AMBM) en de Avans School of International Studies (ASIS) kwamen samen in de projectweek ‘Internationaal Ondernemen’. De Avansstudenten gingen maandag op bezoek in Antwerpen. Vrijdag kwamen de Belgen naar Breda.

Internationale teams

De studenten hebben samen onderzoek gedaan naar import- en exportkansen in verschillende landen. ‘In gemixte teams van Belgen en Nederlanders hebben de studenten quickscans gemaakt’, vertelt AMBM-docent Christian Vermeer. ‘Elke groep kreeg een land of regio en een bepaalde sector toegewezen. Zowel voor Nederland als België zijn de kansen en mogelijkheden onderzocht.’

Maar er was ook aandacht voor cultuur, vertelt ASIS-docent Peter Lavaerts, zelf van Belgische komaf. ‘In zogenaamde "cultuurtrainingen" moesten de studenten onderling praten over cultuurverschillen en vooroordelen over een land. Hoe ga je om met cultuurverschillen in een zakelijke setting?’ Buitenlandse studenten van ASIS gaven de training en spraken deels uit eigen ervaring.

Goulash

Bij Hongarije riepen de aanwezige studenten meteen: goulash, corruptie en voormalig communisme. België riep vooral associaties met eten op: friet, chocolade en wafels. ‘En slechte wegen’, vulde een Antwerpse student aan.

Nederland kwam er ook niet best vanaf: kaas, coffeeshops, wiet en het casino. Met de tolerantie valt het behoorlijk tegen in Nederland, vonden drie ASIS-studenten afkomstig uit China, Hongarije en Brazilië. ‘Nederlanders zijn wel heel open en direct’, zeiden de Belgen.

Cultuurverschillen genoeg dus. Maar werkt zo’n samenwerking over de grenzen nou goed? ‘Het is vooral erg veel gedoe om dingen te regelen en organiseren’, waren de Antwerpse en Bredase studenten het met elkaar eens. ‘Alle moderne communicatiemiddelen ten spijt gaat samenwerken toch het beste als je samen in één ruimte zit.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?