Terug naar overzicht

Bloed op een onderbroek

Studiepunten

Tweedejaarsstudent Marion de Kleijnen heeft het project bedacht voor haar opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. ‘Mijn zus is juffrouw op de basisschool en het leek haar leuk om leerlingen meer te laten experimenteren. Ik had nog wat studiepunten nodig en bedacht deze praktijklessen.’ 

Dit is het tweede jaar dat de praktijklessen worden gegeven en er komt steeds meer animo voor. ‘Vorig jaar hadden we twee dagen gevuld met praktijklessen, nu hebben we er vijf moeten inplannen’, aldus Marion. 

Er zijn negen experimenten uit te voeren. Iedere leerling doet er drie. Ze kunnen kiezen uit onderzoeken met vingerafdrukken, een lavalamp, vet onder de microscoop of een bloedtest op onderbroeken.  Aan de geconcentreerde blikken te zien, vinden de leerlingen het allemaal erg interessant. ‘Het is een keer wat anders dan hele dagen binnen op school zitten’, zegt Helle. Ook Henk-Jan heeft het naar zijn zin. ‘Ik vind het allemaal wel grappig om te doen!’

Gratis experimenteren 

Het is niet alleen leuk om te doen maar ook een goede oriëntatie voor de leerlingen vertelt Juf Annemiek. ‘Het is goed om ze met techniek en scheikunde kennis te laten maken, want dat ontbreekt op basisscholen. We besteden wel tijd aan drama en crea, maar we hebben er gewoon geen geld voor om technische spullen aan te schaffen. Dit is dus de perfecte kans voor ons.’

Meer iets voor pabostudenten

Martie Verschuren, docent van de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu vindt het project ook leerzaam voor studenten, bij uitstek van de Pabo. ‘Het is een goede oefening om leuke manieren te bedenken om basisschoolleerlingen aan het werk te zetten. Dat is meer de leerrichting van de Pabo. Daarom gaan we kijken of we volgend jaar samen met de Pabo dit project kunnen doen.’ [NR]

Bekijk hier enkele filmpjes:

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?