Terug naar overzicht

Leren van aanpak risicojongeren

Binnen luttele weken haalde het netwerk 450 leden binnen door heel Nederland. Een bliksemstart. De hulpverleners vinden dat ze te weinig gehoord worden over de aanpak van jeugdproblemen. Tientallen organisaties proberen jongeren op het rechte pad te brengen. Van onderwijs tot justitie en van welzijnswerk tot jeugdzorg. Het netwerk pleit daarom voor meer afstemming tussen hulpverleners.

Onderwerpen agenderen

Het initiatief voor het platform ligt bij Ben Rovers, Avanslector Jeugd en Veiligheid. Hij wil onderzoeken doen via het netwerk. ‘De hulpverleners hebben door het netwerk samen invloed op het ontwikkelen van beleid voor jeugdproblematiek en kunnen eigen onderwerpen agenderen. De uitkomsten van de onderzoeken kunnen we als manifest versturen’, stelt Rovers.

‘Elke vier, vijf maanden komt er een onderzoek langs, verder kost het lidmaatschap je niks’, meldt Rovers. Het eerste onderzoek bestaat uit het voorleggen van politieke programma’s aan de leden. Zij mogen hun licht laten schijnen over de hoofdstukken die over de zorg gaan, met de vraag: ‘Is dit nu waar het over zou moeten gaan?’

Kwart miljoen probleemjongeren

Bij de start van het netwerk is er een onderzoek gehouden naar risicojongeren. Nederland heeft naar schatting tussen de 125.000 en 250.000 jongeren met serieuze problemen, die zich vertalen in antisociaal en delinquent gedrag. Dat is 5 tot 10 procent van de jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar. Het is het eerste onderzoek in Nederland dat duidelijk inzicht geeft in de omvang van de problematiek. 

Rovers zoekt nog naar de juiste manier om het netwerk in te richten. ‘Je kunt er makkelijk mensen ontmoeten en zien wat iemand anders voor projecten doet met jouw doelgroep. Zo moet er een database ontstaan waar iedere hulpverlener wat aan heeft.’ Het online netwerk vind je hier. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?