Terug naar overzicht

Naam geven aan ziekte

In het sprookje Repelsteeltje spint de molenaarsdochter goud uit stro. Daarbij wordt ze geholpen door het wezen en in ruil voor die hulp neemt hij haar pasgeboren zoon. Die krijgt ze pas terug als ze zijn naam raadt. ‘Het wezen Repelsteeltje wordt minder demonisch als de dochter weet dat hij Repelsteeltje heet’, zegt lector Arianne Verhagen, ‘hij heeft een naam gekregen.’

Acceptatie

De vergelijking die Verhagen maakte is de volgende: als je weet welke naam je aandoening heeft, is die aandoening een stuk minder erg. Ook al is die diagnose een verschrikkelijke ziekte als Multiple Sclerose.  Je weet in ieder geval wat je mankeert en wat je er aan kunt doen. Een diagnose helpt je bij het accepteren van de klachten, zo stelt de lector van AGZ.

Om de ziekte een naam te geven is het belangrijk een goede diagnose te stellen. En daar doet Verhagen in het lectoraat Diagnostiek onderzoek naar. In haar rede zoomt ze vooral in op haar vakgebied; van huis uit is Verhagen fysiotherapeute. Maar binnen AGZ gaat ze ook onderzoek doen naar diagnosestelling binnen verpleegkunde.

Vragenlijsten

Zo pleit Verhagen voor het gebruik van vragenlijsten door fysiotherapeuten. Tot 2006 werden patiënten via de huisarts doorverwezen naar de fysiotherapiepraktijk. De huisarts zorgt voor een filtering door de hulpvraag achter de hulpvraag te stellen.

Verhagen: ‘De huisarts vraagt zich af: waarom komt deze patiënt die last heeft van rugklachten nu juist op dit moment met deze klacht bij mij? Die rugklachten kunnen komen door stress, overgewicht, een man die losse handjes heeft. Maar fysiotherapeuten kijken alleen naar de klacht, niet naar de oorzaak.’

Verhagen zou graag meer aandacht zien voor de hulpvraag achter de hulpvraag tijdens de studie fysiotherapie.

Behandelplan

Een ander belangrijk punt dat Verhagen in haar lectoraat wil onderzoeken is het opzetten van een prognotisch model. Op basis van een paar eenvoudige vragen, bijvoorbeeld via een vragenlijst, kan dan een prognose bij de diagnose gesteld worden. ‘Zo kan er een specifiek behandelplan voor een specifieke patiënt gemaakt worden.’

Probleem is volgens Verhagen wel dat hier veel patiënten voor nodig zijn. Daarnaast zal de financiering van het praktijkgebonden onderzoek opgeschroefd moeten worden. [ID]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?