Terug naar overzicht

Avans helpt risicojeugdproject De Sluis

 

Samen met de Tilburgse jeugdinstelling De Sluis heeft het Expertisecentrum Veiligheid van Avans een werkmethodiek opgesteld. Docenten van de Academie voor Sociale Studies Breda hield zich hiermee bezig. Avansdocent en onderzoeker Ineke Heemskerk hield interviews met de jongeren over criminele triggers. ‘Je kunt niet alleen op gevoel werken, je hebt methodieken nodig.’ Ze presenteerde de uitkomsten deze week tijdens een lunchlezing van het expertisecentrum in Breda.

De Sluis is een beschermd wonen-project voor veertien jongeren van 16 tot 26 jaar die in aanraking zijn geweest met de politie of in een jeudinrichting hebben gezeten. Ze wonen per twee in een appartement met dag en nacht begeleiding. Doelen van het project zijn de recidive verlagen en de jongeren verantwoord en zinvol laten functioneren. Daarom krijgen ze een perspectief: een baan of een opleiding.

 

Pistool op nachtkastje

Heemskerk noemt als voorbeeld Johan. De twintigjarige jongen kwam op zijn zeventiende in het verkeerde milieu. Een opleiding aan het ROC had hij niet afgemaakt en hij raakte zijn baan en spullen kwijt. Hij keek op tegen jongens die crimineel waren en makkelijk en snel veel geld verdienden. Op het laatst sliep hij met een pistool op zijn nachtkastje. Nu werkt hij bij een bouwfirma en wil weg blijven uit de criminaliteit. 

Na de kennismaking in De Sluis krijgen de jongeren vaardigheidstrainingen en meer zelfstandigheid. Ook is er minimaal drie maanden nazorg achteraf. Het hele traject duurt twee jaar. Voor elke jongere is een risicoprofiel gemaakt. ‘De risicofactoren die het meest voorkomen zijn drank- of drugsgebruik, een vriendgroep en steun van het thuisfront’, meldt Heemskerk. 

Duidelijke maatregelen

Vanuit de praktijk zijn de ingrepen van hulpverleners in kaart gebracht. Die kunnen nu gericht ingezet worden in een specifiek begeleidingstraject. ‘We wilden de hulpverleners niet zeggen wat ze moeten doen, maar juist de kennis uit het team zelf benutten.’ Ook moeten er duidelijke maatregelen komen als een jongere zich niet aan de regels houdt. 

Er is een communicatiemodel en handleiding bij de methodiek gemaakt. Deze maand is het concept klaar, in juni de definitieve versie. Een bestuurslid van De Sluis had lovende woorden voor Avans. ‘Wij kwamen met onze vraag bij Avans terecht. Wat hier is gedaan vind ik ook belangrijk voor het onderwijs. Door de goede wisselwerking raakt de praktijk nooit ver weg van het onderwijs.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?