Terug naar overzicht

‘Meer Avans-studenten naar Dubai’

Wat heb je allemaal gezien?

‘Ik ben langs geweest bij enkele mega shopping malls en heb het grootste gebouw ter wereld (Burj Khalifa, red.) bezocht. Je weet niet wat je ziet: Kolossale gebouwen aan brede stranden. Daarnaast zijn de hotels allemaal even chique; overal waar je kijkt zie je marmer. Omdat er 24 uur per dag wordt gebouwd, staan er ook behoorlijk wat gebouwen in de steigers. Op het eerste Palmeiland had ik trouwens enorme huizen verwacht met jachthavens. Maar ze waren een stuk kleiner dan ik had verwacht; het waren geen paleizen.’

Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt?

‘Dat je aan de ene kant enorme rijkdom hebt van zeer exclusieve hotels met enorme aquaria. Maar aan de andere kant heb je ook een armer stadsdeel waar veel Arabieren wonen die in de straatjes met veel moeite hun winkeltje draaiende proberen te houden. Het lijken twee totaal verschillende werelden.’

Vanwaar de interesse in Dubai?

‘Een aantal jaar terug hoorde ik al over Dubai van mijn zwager. Hij had op een baggerschip gewerkt dat betrokken was bij de aanleg van het eerste Palmeiland. Vanaf dat moment heb ik interesse voor Dubai. Dat moest ik een keer met eigen ogen zien. Dit was het ideale moment, want twee studenten Technische Bedrijfskunde die ik begeleid, zitten daar voor hun afstudeerproject bij Philips Lighting. Daar ben ik ook op bezoek geweest.’

Wat heeft de reis verder opgeleverd?

‘Ik heb gezocht naar afstudeerplekken. Zo kunnen er waarschijnlijk twee studenten aan de slag bij Philips met een vervolgopdracht. Daarnaast ben ik langs geweest bij drie andere bedrijven. Bij Hytec kunnen ze nog wel offshore-afstudeerders gebruiken en IHC Merwede en Bam International zoeken studenten Technische Bedrijfskunde. Verder heb contacten gelegd met bedrijven via de Nederlandse businessclub en ben ik langs geweest bij het ministerie van Economische Zaken in Abu Dhabi, een andere stad in de Verenigde Arabische Emiraten.’

Waarom moeten studenten naar Dubai?

‘Daar gebeurt van alles, in een extreme vorm zelfs. En niet alleen op het gebied van civiele techniek. Bijna alle grote bedrijven hebben in Dubai hun distributiecentrum voor het Midden-Oosten. En het is een veilig land. Als de contacten een beetje op gang komen, moet Avans daar jaarlijks minimaal vijf tot tien studenten hebben zitten.’

Wat voor studenten zijn daar voor geschikt?

‘In Dubai zoeken ze naar zeer gedreven studenten. Je moet heel resultaatgericht zijn, hard werken en om kunnen gaan met verschillende culturen. Slechts tien procent van de mensen in Dubai is Arabisch. De rest komt uit andere landen zoals India of het Midden Oosten. Maar ook als je van hoge temperaturen houdt en graag in luxe leeft, is Dubai de perfecte plaats.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?