Terug naar overzicht

Tweede Graphic Design Festival in Breda

Het tweejaarlijkse festival over grafisch ontwerp gaat helemaal over de hedendaagse beeldcultuur. De eerste editie vond plaats in 2008, dit keer is er voor het eerst een thema: ‘decoding’. Presentaties, exposities, lezingen en workshops laten zien hoe er op nieuwe manieren kan worden omgegaan met grafisch ontwerp.  

Buienradar vervangt weerman

Een goed voorbeeld is de expositie in het Graphic Design Museum: Infodecodata. Het feit dat mensen hun informatie snel opzoeken via internet en de mobiele telefoon staat centraal: de consument laat zich niet langer bedienen, maar bedient zichzelf. Zo is de weerman op tv te vervangen door buienradar, en kun je via de iPhone zien of je trein vertraging heeft.  

Natuurlijk zijn de Bredase studenten van de Akademie voor Kunst & Vormgeving St. Joost ook betrokken bij het festival. In Electron, een podium voor jong talent, presenteren drie oud-studenten hun werk in Holy Grey: een samenwerking tussen ontwerpers Mariëlle van Genderen, Hanneke Minten en Rob van Leijsen.  

IJzeren zuilconstructies

Ook bij de expo 'On going' zijn Avansstudenten betrokken. Ontwerperscollectief GVD – een samenwerking tussen ontwerpers Guus Gijben, Vera Verberne en David Paans – heeft 43 jonge ontwerpers aan het werk gezet. Zij hebben Bruce Mau's 'Incomplete Manifesto for Growth' opnieuw geïnterpreteerd. Elke ontwerper heeft één stelling op zijn eigen manier vormgegeven. Het resultaat is te zien in twee opvallende zuilconstructies van ijzer.

WIT is een minorproject vanuit de Bredase kunstacademie, dat op het festival te zien is. Het bestaat uit vijf studenten: Moon Brouwer, Evelien van de Cruijs, Roel Geboers, Robert-Jan van Herpen en Michelle Sipers van AKV|St.Joost te Breda.

Het festival demonstreert de ontwikkelingen in het vakgebied van grafisch vormgeven. Bijna alle activiteiten zijn kosteloos te bezoeken. Meer informatie en het complete programma vind je op: www.graphicdesignfestival.nl. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?