Terug naar overzicht

Oefenen met nieuwste Blackboard

Op elke Avanslocatie zorgt het LIC voor een introductie van het nieuwe programma. Want het is best een stap, van Blackboard 8 naar de vernieuwde Blackboard 9. ‘De opkomst in Breda was hoog met 120 docenten’, vertelt Eky Fioole van het LIC. ‘Landelijk hoor je toch dat er met veel moeite honderd docenten worden verzameld.’ Met ruim twintig deelnemers begon de ochtendsessie in Den Bosch volgens haar niet slecht. 

Logischer

Schrikken de docenten van de veranderingen? ‘Niet echt, ze hoeven minder te klikken en het zit logischer in elkaar. Ze zijn vooral enthousiast’, stelt Fioole. ‘Na een halfuur demo kunnen ze het ter plekke uitproberen. Na de sessies zijn de handleidingen ook verkrijgbaar.’  

Daarnaast kunnen alle medewerkers op internet de nieuwe Blackboard testen. Die blijft tot augustus in de lucht. ‘Dan kunnen ze oefenen waar en wanneer ze willen.’ Daarop kunnen de docenten ook als student inloggen. ‘Vaak hoor je dat een docent zegt: “het staat erop” en een student zegt: “ik kan het niet vinden”. Op deze manier zien ze hoe alles wat ze doen zichtbaar is voor studenten.’ 

Workshops

In september worden er studentassistenten ingezet die helpen bij het omgaan met de nieuwe Blackboard. Ook komen er dan workshops voor docenten die er meer mee willen doen. Fioole: ‘Docenten horen dat je er meer mee kunt doen, maar weten niet hoe of wat. Dat wilden we niet meteen nu overbrengen, dan komt er zoveel op ze af. Dat doen we hierna.’  

Docent Martin Rodenburg van de Academie voor Industrie & Informatica prijst het LIC om de aanpak. ‘De proeflokalen zijn een goede vorm van werken. Eerst laten ze met duidelijke voorbeelden zien wat de verschillen zijn. Daarna kun je het zelf uitproberen.’  

Duidelijk anders

En dat is nodig ook, denkt Rodenburg. ‘Het is duidelijk anders. De nieuwe lay-out is even wennen. Maar de presentatie nodigt de gebruiker wel uit. Het werkt gebruiksvriendelijker en intuïtiever. Je hoeft niet meer zoveel te zoeken.’ Toch baalde hij van de Bossche opkomst. ‘Ik probeer collega’s er wel op te wijzen. Van mij mag het hele gebouw volgeplakt worden met flyers hiervoor.’

Zelf had hij stiekem al een voorsprong met het nieuwe systeem: via bezoekers van de eerste proeftuin op Avans in Breda had de docent de inloggegevens van de demoversie achterhaald. ‘Ik had de avond ervoor thuis al wat zitten pielen. Dat is erg nuttig,’ vindt hij. De nieuwe versie van Blackboard uitproberen kan via: http://bbdev.avans.nl. Voor een wachtwoord kun je mailen naar: info.blackboard@avans.nl. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?