Terug naar overzicht

Fietsen over de trappen van de Sacre Coeur

Zwaar

Lommers reed van 6 tot en met 13 juni van Niort naar Parijs. Acht wedstrijden in zeven dagen tijd. Intensief en zwaar, vond Lommers. ‘Maar het was echt een geweldige ervaring.’

‘In een mountainbikewedstrijd rijdt iedereen twee uur lang volle bak.’ Dat is volgens Lommers het grootste verschil met de Tour de France die dit weekend voor wielrenners begon. In die wedstrijd rijdt niet iedereen voor honderd procent. ‘De achterste in een wielerpeloton rijdt misschien op 20 procent van zijn kunnen. De luchtweerstand wordt gebroken door iedereen die voor hem rijdt’, legt Lommers uit.

Handtekeningen

De gekte eromheen is wel weer vergelijkbaar. ‘De laatste etappe ging over de trappen van de Sacre Coeur bij Montmartre in Parijs. Dat was echt vet. Normaal gesproken komen daar duizenden mensen per dag. Nu werd het parcours afgezet. Na afloop kwamen mensen zelfs mijn handtekening vragen’, lacht Lommers.

Lommers werd 33e in een veld van zeventig deelnemers. ‘In de eerste etappe werd ik twintigste, dus ik hoopte wel op meer. Maar in de etappes daarna had ik pech; ik heb twee keer lek gereden, heb schakelproblemen gehad en voelde me een dag niet zo lekker.’

Prof

Toch is Lommers tevreden met zijn behaalde 33e plaats. ‘De mountainbikers in de Tour de France hebben echt een hoog niveau. In de top twintig zitten allemaal goed betaalde profs die fulltime met het mountainbiken bezig zijn.’

Lommers studeert Chemische Technologie en traint zes dagen per week. Hij wil daar niet mee stoppen om fulltime met het fietsen bezig te kunnen zijn. ‘Ik heb twee doelen; de ene is zo ver mogelijk met mountainbiken komen en de andere is wijzer worden en mijn diploma halen.’

Dit weekend rijdt Lommers het Nederlands Studenten Kampioenschap in Landgraaf. ‘Veel goede mountainbikers richten zich volledig op de sport en studeren niet meer. Bij zo’n kampioenschap doen vooral amateurs mee, ik maak dus een hele goede kans om te winnen.’ De uitslagen zijn te vinden op zijn website. [ID] 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?