Terug naar overzicht

Hbo’ers willen begeleiding financien

Dat schrijven onderzoekers van de Hogeschool Utrecht in het boek Geld rolt, dat morgen verschijnt. Daarin staan allerlei artikelen over jongeren en geld, waaronder het resultaat van een steekproef onder bijna duizend Utrechtse hbo-studenten.

Uitwonende studenten staan vaker rood

Studenten die bij hun ouders blijven wonen, maken zich meestal weinig zorgen om hun financiën. Maar uitwonende studenten zijn een verhaal apart. Ze staan vaker rood, zijn minder enthousiast over hun financiële opvoeding, zijn banger dat ze in de financiële problemen komen en besteden vanwege geldproblemen minder tijd aan hun studie.

De onderzoekers constateren dat de hbo’ers weinig weten van de voorwaarden voor een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ruim een kwart weet hoeveel je mag bijverdienen, de rest niet. Slechts vijftien procent kent de rente die DUO voor een lening in rekening brengt.

Ondersteuning

‘In Nederland bestaat nog geen structureel aanbod van financiële bewustwordingsprogramma’s op de hogescholen en universiteiten’, aldus de schrijver van het hoofdstuk, Kitty Jurrius. Spreekuren van studiebegeleiders worden pas bezocht als er al problemen zijn. Gewone studenten vragen zelden ondersteuning.

Toch zouden studenten graag meer begeleiding krijgen: driekwart van de respondenten vindt dat de hogeschool niet genoeg doet aan voorlichting over financiën. En ruim de helft meent dat de overheid niet genoeg doet om het ‘financieel bewustzijn’ van studenten te vergroten. [BB/HOP]

Meer over de voor-en nadelen van uit- en thuiswonen lees je in Punt01 die hier te lezen is. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?