Terug naar overzicht

40.000 liter water in de woonkamer

RSI of whiplash

‘Ongeveer honderd jaar geleden maakten mensen kennis met de trein’, start Petran Kockelkoren, hoogleraar Kunst en Technologie, zijn betoog in een overvolle zaal. ‘Iedereen werd na een kort ritje ziek, zwak en misselijk. Maar dat zat vooral tussen de oren. Ze waren nog niet gewend aan de trein. Bij elke nieuwe technologie zie je dat mensen er mee om moeten leren gaan. Dat is ook de oorzaak voor fenomenen als RSI of whiplash.’

Volgens Kockelkoren nemen kunstenaars een belangrijke rol in bij het begrijpelijk maken van nieuwe technologie: ‘Zij zijn vaak de eerste die zich nieuwe ontwikkelingen eigen maken, ermee experimenteren. Bij wetenschappelijk onderzoek zorgen kunstenaars voor de beeldtaal om het begrijpelijk te maken. Neem perspectief tekenen. Dat is gewoon een afspraak tussen kunstenaars. In werkelijkheid ziet diepte er niet zo uit, maar het helpt wel om het te begrijpen.’

40.000 liter water

Behalve het betoog van Kockelkoren waren er ’s middags kris kras door het gebouw presentaties te volgen. Zo ging filmregisseur Gert de Graaff dieper in op techniek in films. Hij legde bijvoorbeeld uit hoe je binnen zes seconden 40.000 liter water door drie ramen van een woonkamer naar binnen kan laten stromen voor een spectaculaire filmscène.

Ondertussen vertelde Daan Roosegaarde over de interactie tussen kunst en techniek. De ontwerper was ondermeer het brein achter de energieopwekkende dansvloer in de Rotterdamse concertzaal WATT. Als je op de tegels van 65 x 65 centimeter danst, zakken ze een centimeter naar beneden. Met die beweging wordt genoeg energie opgewekt om de vloer te verlichten. [CT]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

'Falen is de norm!' 23-09-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?