Terug naar overzicht

Chinese ongehoorzaamheid in het lab


Tolk

‘De dag is onderdeel van een tweeweekse studiereis van de groep door Nederland’, vertelt organiserend ATGM-docent Nathan Bowden. ‘De ambtenaren komen om hun kennis over duurzame energie in Nederland en Europa bij te spijkeren.’

Na een introductie door de directie vertellen diverse docenten over zaken als milieubeleid, de publieke opinie en duurzame technologie. ‘Het is wel even wennen’, zegt academiedirecteur Paul van Hal na afloop. ‘De Chinezen kunnen geen Engels en dus moet elke zin vertaald worden door een tolk.’

De studiedag eindigt in een van de ATGM-laboratoria, waar docent Wilfred Kleinjan lesgeeft aan propedeusestudenten ESSET (Environmental Science for Sustainable Energy and Technology). Ze leren hoe kleine autootjes lopen op waterstof.

Waterstofautootje

Kleinjan legt de groep ambtenaren het principe van de waterstofauto uit. ‘Wij onderzoeken hier diverse vormen van duurzame mobiliteit.’ Na de lange dag slaat de vermoeidheid echter toe. Als ongehoorzame schooljongetjes duiken de Chinezen liever zelf het lab in dan te luisteren naar het verhaal van de docent. Alles wordt vastgelegd op fototoestel en videocamera.

Eén van de ESSET-studenten komt toevallig uit Taiwan en kan de bezoekers dus mooi live, zonder tolk, in de eigen taal uitleggen met welke proef hij bezig is. De Chinezen komen als vliegen op stroop af op de Taiwanese student, die geduldig de werking van het autootje toont. Politiek is even niet meer van belang. [LJ]

Bekijk meer foto’s van het Chinese bezoek op de Facebook -pagina van Punt en hieronder het filmpje:

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?