Terug naar overzicht

‘Falen is de norm!’

Niemand minder dan Vincent Icke verzorgde gisteren in Breda de openingslezing. Icke, bekend van onder andere De Wereld Draait Door, is hoogleraar sterrenkunde en dus wetenschapper/onderzoeker, maar ook beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en publicist. Hij is dus bij uitstek geschikt om vanuit die twee rollen wat te vertellen over onderzoek en kunst.

Opmerkzaamheid

‘Wat zijn de verschillen en wat de overeenkomsten tussen onderzoeker en kunstenaar?’, vroeg Icke zich af. Het begint volgens Icke bij beiden met opmerkzaamheid, een begrip dat de hele lezing terugkwam. Kunstenaar en onderzoeker zijn verder beiden onafhankelijk.

‘En falen is de norm’, betoogde Icke. ‘Zowel de onderzoeker als de kunstenaar mag, nee móet falen om verder te komen. Onzekerheid hoort erbij. In geen enkel ander beroep is falen de norm. Stel je voor dat de fietsenmaker zo zou werken!’ Icke toonde werk van zijn 'helden' Goya en William Turner: ‘Deze kunstschilders kwamen door te onderzoeken en experimenteren, en door veel lef, uiteindelijk tot hun beste werk.’

Humor

Met humor, indrukwekkende plaatjes en een kijkje in zijn privéleven wist Icke het volle Auditorium van het Bredase kunstacademiegebouw ruim een uur te boeien. Derdejaarsstudente Audiovisuele Vormgeving Sophie Vijgen luisterde aandachtig. 'Ik ga elk jaar naar het Studium Generale, ik vind het erg leuk en interessant. En Vincent Icke doet het geweldig!'

Het Studium Generale is geen verplicht onderdeel, maar toch is de animo vanuit studenten elke keer weer groot. Sophie: ‘Het theoriegedeelte van mijn opleiding boeit mij in het bijzonder: het thema van dit jaar spreekt mij dan ook erg aan. Bovendien moet ik volgend jaar afstuderen, dus dan is het goed om al eens na te denken over kunst in relatie tot onderzoek.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?