Terug naar overzicht

Gevangene tot inkeer laten komen

Directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland was hoogstpersoonlijk naar Den Bosch afgereisd om de bevindingen van de studenten aan te horen. Tijdens hun afstudeeronderzoek voor het lectoraat Reclassering en Veiligheidsbeleid observeerden zij de dagelijkse praktijk tussen de reclasseringswerkers en de delinquenten. 

Gevangenis in Arnhem

De reclassering is er om risico’s bij hun cliënten te voorkomen, maar de studenten draaiden het om. Zij keken niet naar de kans op herhaling, maar letten op de stappen die werden gezet in het proces om te stoppen met criminaliteit. Dat wordt ook wel ‘desistance’ genoemd. Mercy van der Aa studeerde Integrale Veiligheid was één van de studentonderzoekers en reisde onder meer naar de gevangenis in Arnhem en Utrecht af om gevangenen te bezoeken. 

‘Reclasseringswerkers zijn meer getraind in het herkennen van risico’s, dan van positieve signalen die wijzen op desistance’, legde Van der Aa de aanwezigen uit. Uit de tien interviews en zeven gesprekken die hij bijwoonde, wist hij zes fases te onderscheiden van het proces om te stoppen met criminaliteit. ‘Uit de gesprekken kun je opmaken hoe ver de cliënt staat in dit proces. Als hij bijvoorbeeld zijn verleden als positief voor de toekomst weet aan te wenden, is hij daar al ver mee.’ 

Sociale vaardigheden

‘Andere gevangenen vonden dat er niks mis met hen was, ze zijn alleen gepakt op het verkeerde moment. Dan staan ze nog helemaal aan het begin’, betoogde Van der Aa. In een boekje van het expertisecentrum zijn hun conclusies en de fasen in het proces die de studenten ontdekten vastgelegd. Het onderzoek kan verdergaan, als er een pilot-groep zou komen die volgens deze methode op de positieve signalen let en daarop inspeelt. ‘Alle reclasseringswerkers die we spraken, waren hier erg nieuwsgierig naar’, aldus Van der Aa. 

Naast dit project kwamen er nog drie onderzoeken van studenten over reclassering aan bod. Zo onderzochten onder meer Social Work-studenten Danielle Aalbers en Ilona Evers het proces van desistance specifiek voor vrouwelijke criminelen. Bij hen moet er volgens de studenten vooral aan hun sociale vaardigheden worden gewerkt, omdat ze vaak weinig vrienden hebben. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?