Terug naar overzicht

Tentamens een cultuurschok voor Chinezen

 

Een handvol study buddy’s, maar geen enkele internationale student. De bijeenkomst van het International Office van donderdag was niet druk bezocht. Doodzonde, vindt Olga Houweling van het International Office. ‘Ik weet niet waar alle studenten gebleven zijn, maar we hebben hiervan geleerd. De volgende keer vragen we de academies of ze de bijeenkomst willen inroosteren.’

Treinkaartje kopen

Bij het study buddy project helpen Avansstudenten de buitenlandse studenten die hier komen. Ze laten bijvoorbeeld zien waar je kunt gaan stappen of boodschappen doen, maar helpen ook met zaken als aanmelden voor tentamens of het kopen van een treinkaartje.

Study buddy’s gaven vorig jaar aan dat ze van tevoren voorbereid hadden willen zijn op de grote culturele verschillen die er tussen hen en de internationale studenten zijn. Tijd voor reflectie, dacht het International Office. Daarom werd een middag georganiseerd waarin de culturele verschillen tussen de study buddy’s en de internationale studenten centraal werden gesteld. 

Tentamen aanmelden

Twee studenten werden uitgenodigd om vanuit hun eigen invalshoek te praten over culturele verschillen: Hang Xu, student Town Planning in Tilburg vertelde over zijn ervaringen in Nederland. Tamara de Lange, student International Business Management in Breda, was vorig jaar study buddy van de Chinese student Bin.

‘Zorg er alsjeblieft voor dat je study buddy zich op tijd aanmeldt voor een tentamen.’ Het was een praktische tip die De Lange de nieuwe buddy’s meegaf. Bin dacht namelijk dat hij automatisch werd aangemeld voor zijn tentamens. ‘Hij had wel verschillende mailtjes gehad waarin dat gemeld werd, maar hij wist niet dat die specifiek voor hem bedoeld waren.’  

Cultuurschok overwinnen

‘In de Chinese cultuur zijn ze gewend om meer geleid te worden, dat zie je in het voorbeeld van Bin en de tentamens’, vertelde Phiny de Groot, docent aan Hogeschool Zeeland. Zij probeerde de verschillende ervaringen in een theoretisch kader te plaatsen en te duiden want ‘het is belangrijk dat je elkaars cultuur begrijpt, omdat dat het studiegedrag kan beïnvloeden.’

De Groot ging daarnaast in op het begrip cultuurschok. ‘De eerste weken in een ander land zijn net als een huwelijksreis, alles is nieuw en leuk.’ Daarna komt de fase van irritatie aan de andere cultuur; alles is anders en je begrijpt niks van het nieuwe land, je hebt een cultuurschok. Dit kan zelfs zo ver doorschieten dat je depressief wordt.

Dat is daarom een belangrijke taak van de study buddy: helpen de cultuurschok te overwinnen. ‘Het is belangrijk dat je de gewoonten en het gedrag van onze samenleving overbrengt op je buddy, zodat hij zich kan aanpassen. Maar het allerbelangrijkste is dat je respect voor de andere cultuur hebt.’ [ID] 

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Integratie door buddyproject 02-10-2009

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?