Terug naar overzicht

‘Duitse studenten zijn heel netjes’

Rob Schouten, toelatingscoördinator van AKV|St. Joost, vertelde de delegatie in vloeiend Duits over het brede studieaanbod van de kunstacademie. Jaarlijks beginnen er tussen de vijftien en twintig Duitse studenten een kunststudie op Avans. ‘Dit is gemiddeld zo’n dertig procent van het aantal Duitsers dat zich aanmeldt’, vertelt Wiet van der Linden van het International Office van Avans.

Portfolio

Want binnenkomen op St. Joost, dat doe je niet zomaar, legde Schouten de Duitse voorlichters uit. ‘De aankomend student moet een goed portfolio hebben, met minimaal twintig werken. Die moeten recent zijn, er moet visie en kennis van technieken uit spreken en het moet divers zijn. En daarnaast is er nog de mondelinge motivatie tijdens toelatingsgesprekken.’

Maar eenmaal binnen krijg je er dan ook veel voor terug. Schouten: ‘Onze Duitse studenten waarderen de goede sfeer die in onze beide gebouwen hangt en de vaak informele omgang tussen docenten en studenten. Maar ook het feit dat iedere student een eigen atelierhoek heeft, waar hij of zij eigen spullen kan laten staan, is een pluspunt.’

IJverig

AKV|St. Joost is andersom ook wel erg blij met de Duitse studenten, bekende Schouten aan zijn gasten. ‘Ze zijn vooral in het begin erg netjes met het opruimen van hun spullen, ze zijn ijverig en willen hard werken voor hun studiepunten.’

Een rondleiding door het imposante gebouw van de Bredase kunstacademie mocht tijdens het bezoek natuurlijk niet ontbreken. De Duitse gasten keken hun ogen uit in de drukkerij, de werkplaatsen en het gigantische atrium van het oude klooster dat nu als expositieruimte dient. [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?