Terug naar overzicht

Studenten vinden Radboud beter

Voor haar special ‘De beste studies, editie 2010’ nam het opinieweekblad 47 veel gekozen bachelorstudies onder de loep. Uit de Nationale Studenten Enquête onder ruim 46.000 wo-studenten selecteerde de redactie een aantal vragen over onder meer het onderwijs, de docenten, voorzieningen en roosters. Onderzoeksbureau ResearchNed berekende voor Elsevier de scores per opleiding.

Veertien opleidingen

De Radboud Universiteit Nijmegen telt maar liefst veertien opleidingen die volgens studenten de beste van Nederland zijn. Bij de Universiteit Utrecht, al jaren de lieveling van hoogleraren en hoofddocenten, valt zeven opleidingen die eer te beurt. Dat zijn er nog altijd veel meer dan bij de Universiteit van Amsterdam, waar alleen de opleiding biologie als beste uit de studentenoordelen komt.

Van de specialistische universiteiten telt de Erasmus Universiteit Rotterdam zes ‘beste’ studies; de helft meer dan de onder professoren meer geliefde Universiteit van Tilburg.

Technische universiteiten

In de categorie technische universiteiten scoren Eindhoven en Twente elk vijf top-opleidingen. Bij Delft, de favoriet van de hoogleraren, mogen drie opleidingen zich de beste van Nederland noemen.

Elsevier heeft met de studentenoordelen geen aparte universiteitenranking gemaakt. Het blad publiceert alleen een ranglijst op basis van de oordelen van hoogleraren en docenten. Voor het hbo leiden de studentenoordelen wel tot een hogescholenranglijst. Niet op basis van de (landelijk) beste studies per hogeschool, maar op basis van het aantal opleidingen waarover de studenten bovengemiddeld tevreden zijn. [HC/HOP]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Elsevier: Avans de beste hogeschool 07-10-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?