Terug naar overzicht

Zorgen en dilemma’s in bomvolle collegezaal


Actueel?

Studenten en docenten van de Bredase Academie voor Algemeen Financieel Management (AAFM) wurmden zich in collegebanken, op losse stoelen en op de grond om te kunnen luisteren naar Rabobank-econoom Hans Stegeman en zijn visie op de Nederlandse overheidsfinanciën.

Het actualiteitencollege was een dag later eigenlijk al niet meer actueel. Gisteren presenteerden VVD en CDA hun conceptregeerakkoord, met nog 18 miljard euro meer aan bezuinigingen dan de 3 miljard die vorige week dinsdag op Prinsjesdag al bekend werden gemaakt. ‘Ik had deze lezing beter volgende week kunnen houden’, besefte ook Stegeman woensdag.

Crisis

Maar het weerhield de vele aanwezigen er niet van een uur lang geboeid naar de econoom te luisteren en af en toe de nodige kritische vragen te stellen. Na een lange aanloop via de wereldwijde economische crisis, veroorzaakt door de banken, kwam Stegeman uiteindelijk bij de zorgelijke financiële situatie van Nederland.

‘Jullie zijn allemaal rond de twintig nu. Stel je voor dat jij of je ouders elk levensjaar meer geld hadden uitgegeven dan er binnenkomt’, verduidelijkte hij. ‘Een ondernemer die dertig jaar lang verlies maakt, gaat failliet. Toch staan de Nederlandse overheidsfinanciën al járen in de min. Slechts een enkele keer in de afgelopen decennia eindigde de staatskas met een overschot.’

Dilemma’s

Kort en duidelijk wist Stegeman de politieke dilemma’s uiteen te zetten: ‘Er is de vergrijzing met de steeds hogere zorgkosten, daar moeten we op voorbereid zijn. Maar we moeten ook zorgen dat consumenten hun geld blijven uitgeven zodat de economie draaiende blijft. En dat ondanks een hoge werkloosheid.’ Actueel of niet, leerzaam was het college over de Miljoenennota zeker. [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?