Terug naar overzicht

Afscheid nemen met humor

‘Opdat er beschaving is’ was de titel van het referaat dat Schrijvers met veel humor aan de vertrekkende docent opdroeg. Met grappige anekdotes en voorbeelden uit zijn eigen leven en loopbaan wees Joep Schrijvers zijn publiek erop dat we in een slagbomencultuur leven, vol toezicht en controle. De publicist noemt dit ‘de tomtomisering van de passionele mens’.

 

Verbrand je POP!

Hij riep op tot openbare verbrandingen van het door velen gehate Persoonlijke Ontwikkelings Plan (POP): een oproep die tot applaus uit de zaal leidde. Hij ging in vogelvlucht door de geschiedenis van de mensheid en toonde aan hoe de driften en emoties van mensen gekanaliseerd worden. ‘Wij worden getemd en verbraafd. Systemen houden controle over ons, ook als we zelf de controle een keer verliezen.’

Uiteindelijk waren er ook tranen. Nadat ASB-directeur Ine van Zon een afscheidswoord tot Van Reijen had gesproken, sprak de docent zelf nog een emotioneel dankwoord uit. ‘Ik voel vooral dankbaarheid. Voor de kansen die ik heb gekregen op Avans, dat ik hier op mijn 53e nog ben aangenomen en altijd de vrijheid heb gehad om ook aan mijn eigen passie, Spinoza, te blijven werken.’

Zeldzame uitgave

Van Reijen nam ter afsluiting van het symposium een bijzonder cadeau in ontvangst: de ASB-collega’s hadden de hand weten te leggen op een zeldzame uitgave van het werk van de filosoof Spinoza . Op deze filosoof promoveerde Van Reijen afgelopen zomer nog. Ook kreeg ze een speciale wensboom mee naar huis: volgehangen met linten met wensen van collega’s en studenten. [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?