Terug naar overzicht

Kritisch op innovatieve magazijnrobots

Niemand die Werktuigbouwkunde gaat studeren, vult als motivatie in dat hij een zo graag een stelling bedieningsapparaat wil ontwerpen. Toch schaafden de Bossche studenten de afgelopen weken enthousiast aan deze innovatieve machine.  ‘Het mooie is dat de apparaten nog vrij nieuw zijn,’ verklaart Thijs van Vloet. ‘Omdat je weinig vergelijkingsmateriaal hebt, moet je nog echt zelf bedenken en ontwerpen.’

Snoepautomaat

Een stelling bedieningsapparaat is niet meer dan een duur woord voor een immense magazijnrobot. Ze worden in de grote opslagruimten van distributiecentra gebruikt om automatisch pallets of bakken uit de stellingen te tillen. Vergelijk het met het mechanisme in een snoepautomaat die ervoor zorgt dat je een Mars krijgt, zodra je een euro betaalt.

Rails aan plafond

Zo heeft groep D voor het fictieve bedrijf Prinsen BV een magazijnrobot ontworpen die door het gangpad beweegt over een rails op de grond en een rails aan het plafond (zie foto links). Tussen de twee masten van de machine beweegt een zogenoemde lepelwagen omhoog en omlaag om de pallets uit de stelling te tillen (zie foto rechts). De groep noemt haar machine stabiel, eenvoudig en onderhoudsarm.

Groep G vernoemde haar creatie naar de bioscoophit van de New Kids: 3G Turbo. Met 3,0 meter per seconde haalt het 2.700 kilo wegende gevaarte overigens geen schokkende snelheden. De groep heeft in tegenstelling tot Groep D een magazijnrobot met slechts één mast en de bakken moeten bij Groenewegen BV uit de stelling worden gehaald door middel van magneten (zie film). Aan de magazijnrobot hangt een prijskaartje van 84.000 euro.

Spervuur

De groepen sparen elkaar niet tijdens de presentaties. Waar een presentatie normaal gesproken alleen voor de vorm wordt afgesloten met ‘Zijn er nog vragen?’, levert het hier een spervuur aan kritische vragen op. ‘Dat wordt ook gestimuleerd door de docenten’, verklaart Thijs van Vloet. ‘Door die kritiek leer je veel. Bovendien ben je heel nieuwsgierig waarom een groep voor iets heeft gekozen waar je zelf nooit aan had gedacht.’

Het project was voor de studenten flink aanpoten. In totaal staken Thijs en zijn acht medegroepsleden 480 uur in het ontwerp van hun stelling bedieningsapparaat: ‘Het gaat niet alleen om het ontwerpen van de machine. Je houdt je verder bezig met het berekenen van de constructie, het uittekenen op de computer en het uitzoeken welke materialen er beschikbaar zijn.’ [CT]

Promotiefilm 3G Turbo

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?