Terug naar overzicht

Welke invloed heeft een criminele vader?

‘Lesgeven vind ik erg leuk om te doen. Ik houd van het contact met studenten en sta graag voor de klas. Dat merkte ik al tijdens mijn promotieonderzoek bij de Radboud Universiteit Nijmegen, daar gaf ik tijdens mijn onderzoek ook les.’ De eerste paar dagen op Avans zijn goed bevallen: ‘Het onderwijs is hier goed georganiseerd en het is prettig om veel samen te werken met collega-docenten, dat was op de universiteit veel minder.’

Criminele vaders

Voor haar proefschrift dook Van de Rakt op een klein kamertje in Nijmegen ruim 5,5 jaar in de criminele levenslopen van 3.500 veroordeelde vaders, een representatieve steekproef van vier procent van alle veroordeelde verdachten in 1977. In haar proefschrift concludeert ze onder andere dat kinderen van criminele vaders een grotere kans hebben het verkeerde pad op te gaan en dat kinderen van gescheiden ouders later meer risico lopen op een strafblad.

Media-aandacht

De resultaten van haar onderzoek zijn opgepikt door landelijke media, waaronder NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en RTL Nieuws. Ook SBS6 besteedde aandacht aan het onderwerp. Daar was de docent minder gelukkig mee: ‘Het wordt dan al gauw zo’n sensatieonderwerp en er worden veel te snel conclusies getrokken.’ De aandacht voor het onderwerp verbaasde haar soms wel: ‘Ik kreeg mailtjes van mensen die schreven dat ze toch echt niet crimineel waren, terwijl hun ouders wel waren gescheiden.’

De resultaten uit haar proefschrift neemt ze vooralsnog niet mee in de lessen die ze geeft op de opleiding Integrale Veiligheid. ‘Op dit moment geef ik alleen les over veiligheid in organisaties. In de toekomst zou ik ook meer les willen geven in criminaliteit en gedrag. Daar ben ik erg in geïnteresseerd.’ Ook zal Van de Rakt mogelijk een rol gaan krijgen binnen het Expertisecentrum Veiligheid van Avans. Rechters in Amsterdam en de Kinderbescherming hebben haar inmiddels uitgenodigd om het onderzoek te bespreken. [MG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?