Terug naar overzicht

Afvalzakken als bouwmateriaal

Wat gaan jullie in Kenia doen?

‘Om daar huizen te kunnen ontwerpen, moeten we eerst de sloppenwijk gaan analyseren. Wat is er mogelijk met de infrastructuur en de woningen? Je kunt niet zomaar alles met een bulldozer platgooien. Dus je zult moeten nadenken hoe je de levensstijl dan toch kunt verbeteren. Je kunt de huizen bijvoorbeeld upgraden. Dit gebeurt in samenwerking met de universiteit van Nairobi. Daarnaast zijn we betrokken bij de ontwikkeling van een gemeenschapshuis in Mount Elgon, ook in Kenia. Een project van oud-Avansstudent Michiel Smits.’

Hoe hebben jullie je op de reis voorbereid?

‘We hebben de afgelopen weken gastcolleges gehad van onder andere Michiel Smits en Corné Grims. Dat zijn twee oud-studenten van Avans die zich bezighouden met bouwprojecten in Afrika. Ze vertelden bijvoorbeeld over de materialen en bouwwijze die in Afrika gebruikt worden, maar ook over de mentaliteit van de mensen.’

Geef daar eens een voorbeeld van.

‘Afrikanen schijnen behoorlijk koppig te zijn. Zo kregen we een verhaal te horen over Afrikanen die in het beton van de fundering prikkeldraad gooiden. Maar dat maakt de constructie helemaal niet sterker. Dan zou je wapeningsstaal moeten gebruiken. Als je dat vervolgens tegen ze zegt, trekken ze zich daar niks van aan. Ze hebben zichzelf dat ooit aangeleerd of van iemand gehoord en daarom blijven ze het doen.’

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

‘In de sloppenwijken heerst heel veel armoede. Stenen zijn er heel duur, maar afval hebben ze genoeg. De meeste huizen bestaan daarom uit golfplaat, hout en modder. Je moet je dus afvragen in hoeverre je afvalmateriaal kunt gebruiken bij het ontwerpen van een huis. We hebben hier op school al testen gedaan met plastic zakken. Als je daarvan een paar lagen op elkaar legt en dan strijkt, smelt het plastic tot een harde laag kunststof. Zoiets zou je bijvoorbeeld als wand of dakpan in een huis kunnen gebruiken.’

Worden jullie ontwerpen ook echt gebouwd?

‘Dat ligt best moeilijk. Aan het einde van ons project rollen er in ieder geval volledig uitgewerkte ontwerpen en analyses uit. Die zijn vrij voor iedereen om te gebruiken. We willen in augustus nog een keer terug gaan om onze plannen te presenteren aan de bewoners, universiteit en projectontwikkelaars. Die kunnen onze ontwerpen dan misschien gebruiken. Bij het ontwerp van het gemeenschapshuis in Mount Elgon, is de kans veel groter dat het daadwerkelijk wordt gebouwd.’

De groep studenten is nog op zoek naar bedrijven die het project willen sponsoren. Voor meer informatie kunt u terecht op http://projectkenia.com/. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?