Terug naar overzicht

ICT’ers verwikkeld in oorlogsstrijd

Als je informaticastudenten enthousiast wilt horen over organisatietermen als “Risicoanalyse” en “Programma van Eisen”, dan kun je ze het beste een gamewedstrijd laten organiseren. ‘We zouden de studenten ook een theoretische casus kunnen voorleggen. Maar als ze een LAN-party, waarbij alle computers aan elkaar worden geschakeld, op poten moeten zetten, halen ze er veel meer voldoening uit’, aldus docent Henk Potmeer.

Gedateerd spel

Tijdens de LAN-party zijn de studenten verdeeld over acht groepen die in een knock-out toernooi strijden om een medaille. Als strijdtoneel is gekozen voor de game Battlefield 1942, een shooter over de Tweede Wereldoorlog. Het is voor de diehard gameliefhebber nogal een gedateerd spel. ‘Maar dat zijn de computers hier ook’, lacht organisatielid Mark Rutten. ‘Zolang we een oud spel gebruiken, weten we in ieder geval zeker dat deze computers niet crashen.’

In Battlefield 1942 bevinden twee teams zich in een tot puin geschoten stad. Elke student kruipt tijdens het spel in de huid van een soldaat en moet proberen zoveel mogelijk tegenstanders neer te schieten.  Voor elke vijand die je elimineert, gaat er bij de tegenstanders een punt af. Mocht je onverhoopt zelf worden gedood, geen probleem. Na tien seconden kom je weer tot leven en kun je de strijd hervatten. Elk team start met 100 punten. Wie het eerst bij de 0 is, verliest de wedstrijd.

Sluiproutes en tanks

De eerste clash van de middag gaat tussen Team A en Team B. Vanaf minuut één wordt duidelijk dat er sprake is van een oneerlijke strijd. Team B wordt hopeloos overhoop geschoten. Je ziet meteen wie dit spel vroeger tot in de nachtelijke uurtjes heeft gespeeld. De ervaren rotten van team A kennen de sluiproutes en weten hoe ze tanks moeten besturen. En aangezien je met tanks simpelweg over je tegenstanders heenrijdt, daalt het puntentotaal van team B in sneltreinvaart

Team B heeft onder andere de beschikking over Ellen Kuipers, een van de spaarzame vrouwelijke studenten die vanmiddag meegame’t. Tot een paar dagen geleden had de brunette nog nooit van Battlefield 1942 gehoord. ‘Ik heb met twee andere meiden geoefend, maar het gaat best goed. Ik heb al twee kills achter mijn naam!’, zegt ze enthousiast vlak voordat ze voor de dertiende keer wordt omgelegd. Na elf minuten is het pleit beslecht en wint team A de eerste battle.

Chips en frisdrank

Tijdens de daaropvolgende pauze staat alles in het teken van een hapje en een drankje. De tafel in het lokaal ligt bezaaid met zakken chips en flessen frisdrank die de studenten van thuis hebben meegenomen. Even later gaat er zelfs een schaal bitterballen rond. ‘Het gaat niet alleen om het technische gedeelte’, verduidelijkt Potmeer. ‘Natuurlijk moeten alle computers aan elkaar worden geschakeld, maar de studenten moeten ook zorgen voor eten en de aankleding van het lokaal.’

Toch draait het vanmiddag vooral om de gamewedstrijd. Na drie uur battlen, mag Thijn Slaats zich kronen tot de student die de meeste punten bij elkaar heeft geschoten. Hij krijgt van sponsor Gigabyte een t-shirt. Samen met zijn medestudenten van projectgroep Mi2C wordt hij ook winnaar van de LAN-party. In de medaille die groepsleden krijgen omgehangen staat de tekst “We pwnd them all” gegraveerd. En zo is het maar net. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?