Terug naar overzicht

‘Oorlog moeten we koesteren’

Tijdens de bedrijvendag op Avans in Tilburg staat alles in het teken van de ontmoeting tussen studenten en de bedrijven waar zij na hun studie misschien een baan krijgen. Trendwatcher Adjiedj Bakas kwam de studenten een wat algemener beeld van hun toekomst geven. Met zijn lezing ‘De toekomst van werk’, opende hij het jaarlijks terugkerende carrière evenement.

Iedereen wordt 120

Volgens Bakas hoeven de studenten van nu niet meer te hopen dat ze ooit pensioen zullen ontvangen. ‘Jullie worden allemaal 120 en werken door tot jullie 119 zijn’, zegt hij. ‘Daarom wil je niet de hele tijd hetzelfde blijven doen.’ Volgens de bekende trendwatcher zullen mensen zich in de toekomst veel vaker laten omscholen en zullen er daarom voortdurend ‘oude banen’ verdwijnen en ‘nieuwe banen’ bijkomen.

Dat de economie op dit moment in een depressie zit, draagt daaraan bij. ‘Dat is een voordeel van een depressie. Oude banen worden sneller afgebroken, waardoor er straks weer meer ruimte is voor nieuwe dingen.’

Toch waarschuwt de trendwatcher de studenten ook voor een tekort aan ruimte in sommige werksectoren. Volgens hem worden diploma’s minder waard, omdat er tegenwoordig heel veel mensen zijn die een goed diploma hebben. ‘We krijgen een soort situatie van “all chiefs”, “no indians”.’

Oorlog vereren, freelance katholieken en ‘de groene kerk’

Oorlogen hebben volgens de gastspreker een nog sterker vernieuwend effect dan depressies. ‘Oorlogen moeten we koesteren’, zegt Bakas. ‘Dankzij oorlogen vonden wij vliegtuigen, auto’s, computers en nog heel veel andere dingen uit. We hebben oorlog nodig voor innovaties.’

Ondanks het feit dat er veel mooie uitvindingen uit conflicten zijn voortgekomen, zijn er volgens Bakas veel mensen die de vernieuwingen niet zien zitten. ‘De meeste mensen willen geen toekomst. Die willen dat het heden nog dertig jaar onveranderd doorgaat’, vertelt de trendwatcher. ‘Neem nou de dierenactivisten. Het lijkt alsof de Egyptische tijd terug komt, toen werden katten ook door mensen vereerd.’

De kattenverering waar hij het over heeft is maar een grapje. ‘Eigenlijk denk ik dat “de groene kerk” de grootste kerk van Nederland wordt. En we krijgen “freelance katholieken”, die zetten gewoon thuis een Mariabeeld neer.’

Lekker je klanten negeren

Iets anders dat het doen van uitvindingen volgens Bakas geen goed doet, is luisteren naar de wensen van de klant. ‘Heeft Apple ooit aan jullie gevraagd of jullie een iPad wilden hebben? Dat deden ze niet. Ze hebben de iPad gemaakt en er daarna pas voor gezorgd dat iedereen hem wou hebben.’

Toch zijn er soms projecten waarbij wel naar ‘de gewone man’ geluisterd wordt. In Azië is men van plan om zogenaamde voedselflatten, voor vee en groenten, te bouwen. ‘In Nederland willen we zoiets niet, omdat wij vinden dat varkens niet in een flat horen te wonen.’

Ook bij andere projecten heeft Bakas het idee van alle kanten tegengewerkt te worden. Eén van de mooiste nieuwe uitvindingen vindt hij de 3D printer. ‘Als je zo’n ding in huis hebt, ben je eigenlijk een soort van “fabriekje”. Fabriekjes zijn volgens de Nederlandse gemeentes bedrijven en bedrijven passen niet overal in het bestemmingsplan’, zegt hij. ‘Ambtenaren die zo denken, moeten we verdrinken.’ [IB]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?