Terug naar overzicht

Avans bespaart met LED

‘De oude noodverlichting in het gebouw begon kapot te gaan, steeds viel er één lamp uit’, vertelt John Pulles van de Dienst ICT en Facilitaire Diensteenheid. ‘We hebben er voor gekozen om de verlichting niet meer te repareren, maar compleet te vervangen door LED-lampjes. Alles is nu decentraal geregeld, als er een lamp kapot gaat, blijft de rest het gewoon doen.’

Voordelige optie

Het grote voordeel van de LED-technologie is dat de lampen minder energie verbruiken, per jaar scheelt dat zo’n 25.000 kilowatt (zo’n 5.000 euro). Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar 3350 kilowatt. De noodverlichting brandt 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. ‘We hebben gekeken naar het totale kostenplaatje, dus ook naar wat de lampen op de lange termijn kosten. En dan is dit de meest voordelige optie’, zegt Pulles.

In Breda en Tilburg hoeft de noodverlichting nog lang niet vervangen te worden. Noodverlichting gaat normaal gesproken wel zo’n twintig jaar mee. In de nieuwbouw aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch komt wel overal LED verlichting. [MG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?