Terug naar overzicht

Besluit langstudeerders op laatste dag

Volgende week dinsdag, 5 juli, is het erop of eronder voor staatssecretaris Zijlstra. Die ochtend vergadert de onderwijscommissie van de senaat over zijn wetsvoorstel, waarin staat dat studenten 3.000 euro extra collegegeld moeten betalen als ze meer dan een jaar uitlopen in hun bachelor- of masteropleiding.

Wetsvoorstel

De ‘boete’ zal pas vanaf 1 september 2012 in rekening worden gebracht, maar het wetsvoorstel moet al komend studiejaar in werking treden. Anders moet de wet worden aangepast en dat levert veel vertraging op: de Tweede Kamer gaat er dan weer opnieuw over debatteren en stemmen. Het zou ook gezichtsverlies voor de staatssecretaris betekenen, die alles op alles heeft gezet om de wet er op tijd door te drukken.

Zijlstra moet alleen nog een lijst met vragen beantwoorden. Maandag wordt het antwoord naar de Eerste Kamer gezonden. Als vervolgens een meerderheid van de commissie dinsdagochtend akkoord gaat, dan wordt de wet ’s middag plenair behandeld.

Meteen stemmen

Ook zal die dag meteen gestemd moeten worden. Dat is niet gebruikelijk: meestal zit er minstens een week tussen het debat en de stemming. Maar de regering wil graag dat de wet met spoed wordt behandeld en naar verwachting zullen de regeringsfracties en gedoogpartners daarmee akkoord gaan.

Overigens heeft de senaat nog wel een vraagje: mocht het dinsdag onverhoopt niet lukken, lopen de bezuinigingen in het hoger onderwijs dan gevaar, of krijgt de staatssecretaris de wet dan nog op tijd aangepast? Maandag lezen we het antwoord. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?