Terug naar overzicht

Eigen bedrijfje niet aan iedereen besteed

Welten studeerde in 2003 af op Culturele en Maatschappelijke Vorming en heeft nu een eigen praktijk als kindercoach: ‘t Zonnewiel. Donderdag vertelde zij aan een zaal vol ASB-studenten wat zij precies doet en hoe zij dat heeft bereikt. De oud-student begeleidt kinderen, maar eventueel ook ouders, leraren of anderen uit de directe omgeving. Die kinderen hebben problemen met bijvoorbeeld faalangst, pesten, hyperactiviteit of last van een echtscheiding van de ouders.

‘Tot ongeveer 23 jaar kan eigenlijk ieder kind of jongere bij mij terecht’, vertelt Welten. ‘Respect voor het kind staat centraal. Scholen verwijzen kinderen vaak naar mij door. Bij mij geen wachtlijst van acht, negen maanden zoals bij de GGZ. Mensen zien alleen mij, geen vier verschillende begeleiders.’

Netwerken is een must

Na de korte uitleg over haar praktijk gaat Welten verder in op het ondernemerschap. Dit onverwachte economiecollege blijkt niet aan iedereen besteed. Ondernemingsplan, marketingmix, concurrentieanalyse… het is duidelijk onbekend terrein voor de meeste ASB-studenten. Welten: ‘Ik vond het zelf ook erg lastig om als totale leek opeens al die zakelijke dingen te moeten regelen. Ik heb iedereen die ik kende die iets kon, benut. Kunnen netwerken is een must.’

Je zakelijk opstellen is juist als hulpverlener soms ook lastig, vertelt Welten aan de zaal: ‘Overuren of telefonische consults schreef ik in het begin niet, maar nu wel. Ja, ik moet ook rondkomen. Je moet soms streng zijn. Ik ben coach en wil het beste voor mijn cliënten, ik zet mij met hart en ziel in. Maar als de factuur niet wordt betaald, tref ik wel maatregelen.’

Cursus rustmanagement

Maar de studenten zijn vooral onder de indruk van hoe druk Welten het heeft en hoeveel ze moet regelen. ‘Wanneer slaap jij nog?’, vraagt een student. ‘Tja’, antwoordt Welten lachend. ‘Ik maak werkweken van vijftig tot zestig uur. De verleiding om altijd maar door te werken is als eigen baas groot, ook als je bijvoorbeeld ziek bent. Ik moet mezelf regelmatig tot de orde roepen. Onlangs heb ik nog een cursus rustmanagement gedaan!’

Is de blik van de aanwezige studenten op het runnen van een eigen bedrijf nu veranderd?, vraagt Welten zich aan het einde van haar presentatie af. Met een klein testje zoekt ze uit wie nu meer neigt naar een eigen bedrijfje opzetten, of juist minder. De meeste van de ASB-studenten blijken behoorlijk te zijn afgeschrikt en twijfelen aan hun eigen kunnen. Welten: ‘Ja, het kost veel tijd en energie, maar als je de kans krijgt om van je passie je werk te maken, grijp die, want het geeft vooral heel veel voldoening.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?