Terug naar overzicht

Online colleges oplossing ruimtegebrek

‘Stel je voor. Je komt om half negen uit bed, maakt een ontbijtje en kruipt in je pyjama achter de computer’, schetst Maas het ideale scenario. ‘Je hoeft dus niet al om half zeven uit bed om vervolgens uren in de file te staan. Iedereen kan vanuit huis inloggen op de les. Het scheelt je enorm veel tijd.’

Koptelefoon

Webinar, het woord zegt het al, een seminar op het web. Een online college. Studenten kunnen er op hun laptop naartoe surfen en krijgen op hun beeldscherm hetzelfde te zien als wat ze normaal gesproken op een smartboard in de collegezaal zien. Via hun koptelefoon horen ze de docent die bovendien rechtsboven op het beeldscherm is te zien. Reageren gaat via de chatfunctie of, als er sprake is van een kleine groep, via de microfoon.

In dat laatste zit misschien wel het grootste nadeel vindt Maas: ‘Voor een les waarin je veel interactie met studenten hebt, is een webinar niet ideaal. Via chat kun je niet zo makkelijk reageren op elkaar als in de collegezaal.’ Petra Driessen is het hier niet helemaal mee eens: ‘Je krijgt de reacties wel heel gestructureerd binnen. Je kunt bijvoorbeeld om de tien minuten even tijd inlassen om terug te kijken met welke vragen studenten nog zitten of gebruik maken van een poll.’

Enthousiast

Driessen geeft les aan de opleiding Advanced Business Creation (ABC), de ideale plek om een webinar uit te proberen. ‘Onze studenten worden snel enthousiast van een nieuw medium. Dat gold hier ook voor. Tijdens een instructieles moesten de studenten in het begin even wennen, maar na vijf minuten reageerden ze hetzelfde als in een gewone les. In de feedback na de les ging het ook alleen om de lesinhoud.’

Nijmegen

Het fenomeen heeft volgens beiden dan ook genoeg potentie. Maas: ‘Het is heel erg geschikt om bijvoorbeeld een bijles Wiskunde te geven. Alle geïnteresseerde studenten kunnen inloggen. Of stel dat je als projectgroep even vlug bij elkaar wilt komen. Dan hoeven de studenten niet helemaal vanuit Nijmegen of Helmond naar Avans te komen, maar kruipen ze gewoon achter hun laptop.’

Seminars zijn volgens Driessen dan ook de toekomst: ‘Rupert Murdoch zei het onlangs ook al een keer. Op dit moment geven wij nog op een vooroorlogse manier les. Waarom moet je voor een college allemaal op dezelfde plaats samenkomen? Dat geldt helemaal voor Avans, waar een gebrek aan collegeruimtes is. Bovendien zitten studenten altijd op hun laptops, daar moet je gebruik van maken.’

Uitproberen?

Nieuwsgierig naar hoe het een webinar in elkaar steekt? Ervaar het zelf. Petra Driessen geeft volgende week donderdag 23 juni om 12.00 uur een webinar. Aanmelden voor dit online college kan via gp.driessen@avans.nl. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?