Terug naar overzicht

‘Veel’ Avansstudenten aan de bak?

ASA biedt al 40 jaar speciale studentenbaantjes aan en is op negen campussen in Nederland te vinden. Avans heeft nu ongeveer anderhalf jaar een eigen vestiging van het uitzendbureau in de hal van de Hogeschoollaan. ‘We zijn toen we hier kwamen natuurlijk met nul klanten begonnen, maar op dit moment zijn we naar mijn mening redelijk succesvol’, zegt Maaike Flipsen, medewerker van ASA Student.

Studiegerichte bijbaan?

Op hun website belooft ASA Student dat zij voor studenten op zoek gaat naar bijbanen en studiegerichte bijbanen. Dat laatste blijkt in de praktijk moeilijk waar te maken. ‘Vooral voor eerstejaars is het lastig om werk te vinden dat bij hun opleiding past’, laat Flipsen weten. ‘Die hebben nog niet zoveel ervaring en daarom komen zij vaak bij dagjeswerk of de meer standaardklusjes terecht.’

Het gemak waarmee een baan gevonden wordt, verschilt ook sterk per opleiding. ‘Voor Pabostudenten vinden wij bijvoorbeeld heel makkelijk werk. Zodra zij hun propedeuse hebben, mogen zij invallen als er op een basisschool een leraar afwezig is en mogen zij huiswerkbegeleiding geven. Daar is altijd erg veel vraag naar.’

Hoeveel ‘erg veel’ precies is, is moeilijk vast te stellen. Op dit moment zijn er achttien studenten en oud-studenten via ASA fulltime aan de slag en zijn er een onbekend aantal parttimers in dienst. Per week worden twintig Avansstudenten aan zogenaamd dagjeswerk geholpen, terwijl er op de Bredase vestigingen van de hogeschool bijna dertienduizend potentiële werknemers rondlopen.

Eén dagje ‘cashen’

Dagjeswerk is iets waar het uitzendbureau zich naast bijbanen en startersbanen vooral mee bezig houdt. ‘Studenten zijn erg blij met dat soort klusjes’, zegt Flipsen. ‘Ze kunnen als ze vrij van school hebben voor één dag gaan werken en zitten niet aan een contract vast. Dagjeswerk is daardoor lekker flexibel en daar houden studenten van. Daarbovenop vinden ze het erg leuk dat dit soort karweitjes vaak bij populaire bedrijven zijn, zoals de H&M en de Bijenkorf.’

‘Iets wat we niet doen is van die “rotbaantjes” aanbieden. Studenten hoeven bij ons niet bang te zijn dat wij ze schoonmaakwerk of productiewerk bezorgen.’

Actief droomkandidaten werven

Volgens ASA is het handig dat zij een vestiging in de hal van de hogeschool hebben, omdat studenten nu makkelijker binnen kunnen lopen. ‘Dat maakt de drempel om even langs te komen stukken lager’, aldus Flipsen.

Toch moet het uitzendbureau het niet alleen van haar mooie vestigingsplekje hebben. ‘Toen we hier net zaten hebben we reclame voor onszelf gemaakt op open dagen.’ Tegenwoordig worden nieuwe studenten die een rondleiding door het gebouw krijgen meestal vanzelf op de vestiging van ASA gewezen.

Ondanks de mond-tot-mondreclame lopen er niet altijd voldoende studenten binnen om alle vacatures op te vullen. ‘Soms zoekt een bedrijf een student voor een bepaalde baan en hebben wij geen geschikte kandidaten. In dat geval gaan we zelf bij de academies langs om te vragen of zij iemand weten die aan de eisen van de vacature voldoet en om te kijken of we een oproepje op hun Blackboard kunnen plaatsen.’

Onbekend maakt onbemind?

‘Volgens mij heb ik één keer via de academie mijn CV ingeleverd bij het studentenuitzendbureau’, zegt Mandy Vrolijk, tweedejaarsstudent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening in Breda. ‘Toen zeiden ze dat er op dat moment geen vacature was die bij mijn opleiding aansloot, maar dat het met mijn CV niet zo moeilijk zou zijn om iets te vinden. Sindsdien heb ik niets meer gehoord.’

De meeste studenten hebben helemaal geen ervaring met ASA. ‘We wisten niet eens dat hier een uitzendbureau zat’, zeggen Roxanne van Hassel en Henrike Colijn, allebei tweedejaarsstudent Communication and Multimedia Design in Breda. ‘We hebben natuurlijk vooral les op de Lovensdijkstraat, dus we lopen ook niet zo vaak langs ASA’, vertelt Henrike. ‘Maar daar hebben we ook nooit reclame of iets voor het uitzendbureau gezien en niemand heeft ons de afgelopen twee jaar vertelt dat je hier een studiegerelateerde bijbaan kon krijgen.’

‘Ik ben weleens aangesproken door medewerkers van dat uitzendbureau’, zegt Huib Lussenburg, student Management Economie en Recht in Breda. ‘Maar ik weet niet precies wat voor werk ze aanbieden en wat ze verder voor studenten doen. Ik heb sowieso al een leuke bijbaan, dus had ook niet echt behoefte om met mensen van ASA te praten.’ [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?