Terug naar overzicht

Buitenlandse studenten getest op tbc

Grote groepen buitenlandse studenten stonden gisteren op het schoolplein bij de hoofdingang te wachten tot ze erin kunnen. Ze moeten allemaal een longfoto laten maken in de GGD-bus die voor Avans staat. Misschien hebben ze namelijk tuberculose (tbc). De studenten van Avans komen één voor één aangelopen. Ook is er een grote groep van de NHTV aanwezig. Dat is zo geregeld met de international office van Avans zodat ze niet helemaal zelf naar de GGD hoeven te fietsen.

Voor de deur

Voor het eerst heeft de International Office geregeld dat de bus naar Avans komt. Eindelijk staat hij dus voor de deur. ‘Voorheen moesten de internationale studenten naar het gebouw van de GGD om de foto te laten maken’, vertelt Jacqueline Milius, medewerker van de International Office. ‘Maar veel studenten gingen daar niet heen. De afstand was te groot en de tijd dat ze bij de GGD moesten zijn, was midden in hun lesrooster. Nu is de drempel dus lager en komen ze wel opdagen.’

Eenmaal uit de bus vertelt de Turkse Emre Durmaz, student Graphic Design op de Academie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost, wat ze daarbinnen met hem gedaan hebben. ‘Ik moest mijn T-shirt uit doen omdat ik er een print op had staan. Ik was vergeten dat dat niet mocht. Daarna moest ik helemaal recht gaan staan en mijn adem inhouden zodat de GGD-medewerker een foto van mijn longen kon maken.’

Verplicht voor visum

Studenten van buiten de EU moeten de tbc-check doen om hun visum te kunnen krijgen. In sommige landen is de kans namelijk groter dat er tuberculose voorkomt dan in Europa. Door zo’n test weet iedereen of hij of zij het heeft of niet. ‘Gelukkig hebben we het, even afkloppen, nog nooit meegemaakt dat iemand daadwerkelijk tbc heeft’, zegt Jacqueline Milius.

‘Ik vind het onzin’, zegt Emre Durmaz. ‘We zijn nu al een maand in Nederland dus als iemand van ons tbc had gehad, was dat nu onderhand wel verspreid. ‘Ik vind het ook oneerlijk dat alleen niet-Europese studenten de test moeten doen. Het is een beetje discriminerend.’ [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?