Terug naar overzicht

Concrete oplossingen cybercrime

Het seminar Nationale veiligheid en Cyber vindt plaats op de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) in Breda. ‘Als het niet verplicht was geweest waren we toch gekomen’, zeggen de Bredase eerstejaarsstudenten Integrale Veiligheid Lars Kemmeren en Stijn Agterwerg. ‘Natuurlijk omdat het onderwerp in ons vakgebied ligt, maar ook vanwege de locatie. Hoe vaak in je leven kom je nou bij de Defensie Academie?’

Van economie tot territoriale veiligheid

De bedoeling van het seminar is dat studententeams het publiek laten zien wat de belangrijkste en meest ernstige gevolgen zijn van cybercrime. De studenten komen van de NLDA, de opleiding Integrale Veiligheid van Avans en de Fontys Lerarenopleiding Maatschappijleer. Ieder team bestond uit één student van Avans, de NLDA en Fontys. Het publiek wordt het volgende opgedragen door de presentator: ‘Stelt u zich voor dat u een grote zak met geld hebt. Aan het einde van deze middag moet u die zak aan één van de teams afstaan. Welke zal dat zijn.’

De teams hebben alle vijf een deelgebied dat ze moeten linken aan de lekken die kunnen zitten in cybersecurity. Economie en territoriale veiligheid zijn daar voorbeelden van. De taak van de teams is om zowel de jury als het publiek te overtuigen dat hun onderwerp het meest lijdt onder cybercrime. Ook moeten ze met concrete oplossingen komen voor het probleem.

De sms

Het team met het deelgebied sociale en politieke stabiliteit liet van tevoren een mail sturen naar alle mensen die zich voor het seminar hadden aangemeld. Hierin stond dat de beveiliging van de NLDA was verscherpt en dat iedereen zijn naam en het telefoonnummer waarop hij of zij die dag bereikbaar zou zijn, moest geven. Om te laten zien hoe makkelijk mensen zich door zo’n mail laten misleiden, krijgt iedereen die in de e-mail was getrapt, een sms’je met de tekst: De persoon links naast je heeft z’n handen niet gewassen na het toiletbezoek…’

De Avansstudenten zijn duidelijk minder snel te misleiden dan de studenten van Fontys. 49 % van Avans liet zijn telefoonnummer weten tegen een hoog percentage van 72% onder de Fontysstudenten. Naast deze actie zijn de oplossingen van de teamleden concreet. Volgens hen moet de overheid hackers die hun kennis inzetten voor goede dingen belonen en moeten internetproviders verplicht worden om netwerkbeveiliging aan te bieden in ieder pakket.

Rusland wil de VS vernietigen

Een ander team (territoriale veiligheid) komt met de meest angstaanjagende scenario’s. ‘Rusland wil stappen ondernemen om uiteindelijk Europa te veroveren en de VS te vernietigen. Drie van die stappen hebben ze al voltooid.’ De teamleden vertellen dat het Rusland al is gelukt om de VS en Europa verder uit elkaar te laten groeien en dat het land nu bezig is met het voorbereiden van een nieuwe Koude Oorlog.

De winnaar is…

‘Wij vinden het team met als deelgebied sociale en politieke stabiliteit het beste. Ze hadden concrete oplossingen en we werden overtuigd dat het nodig is dat hun plannen gefinancierd zouden moeten worden. We willen wel benadrukken dat ieder deelgebied erg belangrijk is en dat overal in geïnvesteerd moet worden in de strijd tegen cybercrime’, zegt Rob Duiven van het jurypanel. [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?