Terug naar overzicht

‘Betrek gewelddadige vader bij hulpketen’

Bijzondere gastspreker was Dermot Brady, speciaal overgekomen uit Engeland om te spreken op deze conferentie. Met af en toe een vleugje kenmerkende droge Britse humor vertelde hij over het programma Caring Dads , dat draait in Londen. Hij stipte kort enkele kenmerken van de aanpak van Caring Dads aan.

Alcohol

Ook in Engeland komt huiselijk geweld en misbruik regelmatig voor: in de regio Londen zijn er zo’n 70.000 gevallen per jaar, vertelt Brady. Opvallend vaak (in 48 procent van de gevallen) is het geweld gekoppeld aan alcoholmisbruik.

Caring Dads focust op het betrekken van de gewelddadige vader bij de hulpketen. ‘Te veel is hulpverlening uitsluitend gericht op moeder en kinderen’, betoogt Brady. ‘De moeder móet van alles: naar bepaalde instanties, afspraken, groepstherapiebijeenkomsten, rechtszittingen, enz. En wat moet de vader? Eigenlijk helemaal niks.’

Wachtlijsten

Brady ziet dat sommige gewelddadige vaders tussen verschillende gezinnen ‘hoppen’: ze maken kinderen bij verschillende moeders, maar nemen nergens verantwoordelijkheid en worden door de hulpverlening niet daarop aangesproken. ‘Door wachtlijsten en beperkte capaciteit van instanties, duurt het vaak te lang voor een dader wordt aangepakt.’

Natuurlijk blijft het belangrijkste in de hulpverlening de slachtoffers, haast Brady te benadrukken. ‘Moeder moet vertrouwen hebben en zich veilig voelen, want zij maakt uiteindelijk de (levens)keuzes. Kinderen moet je zichtbaar maken: zij zijn niet altijd even goed zichtbaar. Een vader die zijn vrouw slaat, maar zegt ondertussen wel een goede vader te zijn: dat kan niet. Kinderen lijden daaronder.’

Generatie op generatie

Ondanks de aanpak van vele instanties, geeft Brady toe dat het depressing is om te zien hoe geweld generatie op generatie wordt doorgegeven. ‘In al mijn jaren in de hulpverlening heb ik vele agressieve mannen gezien, wiens vaders ook al kwamen. Een dader is vaak zelf ook slachtoffer geweest, van zijn eigen vader. En ze hebben een weerstand tegen instanties, omdat zij vroeger ook niet (goed) geholpen zijn.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?