Terug naar overzicht

‘CMV-ers spelen in op actualiteiten’

Ruim honderd werkveldinstellingen presenteerden zich aan studenten van de Academie voor Sociale Studies Breda (ASB). De markt was bedoeld om studenten zich te laten oriënteren in het aanbod van stageplaatsen en afstudeerbedrijven.

Paneldiscussie

Daarnaast werden deze middag paneldiscussies gevoerd over de verschillende majorstromen binnen ASB. Joep de Beij, docent Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV), organiseerde een paneldiscussie over de opleiding CMV. Derdejaarsstudente Sil Sanders en vierdejaarsstudent Jimi Keerssemeeckers gaven een select groepje eerstejaars antwoord op al hun vragen.

Er blijkt omtrent CMV nogal wat onduidelijkheid te heersen onder eerstejaars. ‘Ik weet wat de opleidingen SPH en MWD inhouden, maar wat ik nou uiteindelijk met een opleiding CMV kan gaan doen, is voor mij nog een beetje vaag’, wordt er gefluisterd. Debeij grijpt in en stelt voor om deze vraag in de groep te gooien.

Werk creëren

De studenten die voorlichting geven, proberen zo goed mogelijk uit te leggen waar afgestudeerden aan de slag kunnen als ze de opleiding hebben afgerond. ‘Binnen deze stroming is het vooral belangrijk dat je zelf werk creëert en inspeelt op actuele ontwikkelingen. Daarom zijn er ook zoveel freelancers op dit gebied.’ Keerssemeeckers maakt zijn antwoord concreet met persoonlijke ervaringen uit het werkveld: ‘Toen bleek dat de fietsveiligheid in de stad ter discussie kwam, heb ik voor de gemeente een plan opgesteld om de veiligheid te verbeteren.’

Ook maken de eerstejaars studenten zich, vanwege bezuinigingen, zorgen over het aanbod van werk. ‘Dat is zo mooi aan deze opleiding, er zal altijd werk in te vinden zijn. Je moet er alleen wel zelf achteraan’, reageert Keerssemeeckers. Sanders voegt daar aan toe: ‘Daarom wordt in de toekomst tijdens de opleiding ook meer aandacht aan ondernemen en marketing besteed.’

Stageoriëntatie

Nieuwe CMV-studenten worden tijdens de gehele opleiding begeleid in het maken van keuzes. ‘Maar vooral de eerste anderhalf jaar zijn belangrijk. Dan zijn de studenten ook verplicht om een stage of vrijwilligerswerk te doen zodat ze zich kunnen oriënteren’, zegt Debeij. ‘Daardoor is de uitval gedurende de studie ook een stuk minder.’

De eerstejaars lijken wel iets aan de bijeenkomst te hebben: ‘Door concrete voorbeelden is het duidelijker geworden hoe de opleiding in elkaar zit, maar ik weet nog niet precies wat ik er na mijn studie mee kan gaan doen. Daarom ga ik dat nu nog even navragen.’

‘Gezellig druk’

De stagevoorlichting in de Serre werd gegeven door derdejaarsstudenten die stage lopen bij de bedrijven. ‘Voor sommige studenten is dit verplichte kost, maar de opkomst is prima. Ik heb geen koppen geteld maar het is gezellig druk’, zegt Jolande Sommer van de organisatie. [SD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?