Terug naar overzicht

Te ruil: Bert en Ernie-nachtlampje

Terwijl Sinterklaas al over de vaderlandse daken galoppeert, zouden we voor de verandering even stil moeten staan bij wat we allemaal kopen. Buy Nothing Day is een protest tegen de Westerse overconsumptie en alle negatieve gevolgen daarvan. Op de ruilbeurs kun je daarom niks kopen, kopen, kopen. Als je iets wilt bemachtigen, zul je zelf een voorwerp mee moeten brengen.

Reclameteksten

Op  een van de tafels ligt een verzameling van deze ruilobjecten: een Bert en Ernie-nachtlampje, een fles Rioja en een klok met daarop twaalf verschillende vogels. Een docente probeert laatstgenoemde aan de man te krijgen met enkele ronkende reclameteksten: ‘Ieder uur maakt de klok een ander geluid, namelijk van het vogeltje waar de wijzer dan op staat. Bijzonder, hè? Maar ik wil die klok best ruilen tegen jouw spiegelreflexcamera.’

Zelf heeft organisator en docent Femke Gijsbers een ring meegebracht. ‘Die heb ik ooit van mijn ex-vriendje gekregen. Maar die kan ik nu natuurlijk niet meer dragen.’ Ze is dan ook behoorlijk in haar nopjes als ze het sieraad even later heeft weten in te wisselen voor een babyphone: ‘Daar heeft mijn gezin tenminste wat aan.’

Modegoeroe

Een tafel verder staat fashionista Marsha Ahkin. In ruil voor prullaria geeft de tweedejaarsstudent Social Work stijltips aan de bezoekers. Tonnie Huibers, directeur van de Academie voor Sociale Studies in Den Bosch, heeft daar zijn boek Brabant wel voor over. Zijn donkere pak en blauwe overhemd krijgen een goedkeurend knikje van de modegoeroe. Dat is volgens Huibers ook niet zo vreemd: ‘Wat ik nu draag, heeft mijn vrouw uitgekozen.’

Etensrestjes

De bezoekers worden op de beurs verder gewezen op het zuiniger en duurzamer omgaan met voedsel. Zo hangt  er een vel papier waarop bezoekers tips kunnen schrijven wat je met etensrestjes doet. Tot nu toe staat er één kreet: “Gooi al je overgebleven groente in de pastasaus.” Gijsbers: ‘We willen mensen ervan bewust maken dat ze hun eten veel te snel weggooien. Meestal nog voor de houdbaarheidsdatum, terwijl veel producten zelfs daarna nog lang goed zijn.’

In het kader van duurzamer eten, krijgt iedere bezoeker een strookje met daarop een hyperlink naar de Groente & Fruit-kalender. ‘We hebben de kalenders niet geprint, omdat dat natuurlijk slecht is voor het milieu’, lacht Gijsbers. Met de kalender kun je zien welke groente en fruit je iedere maand het beste kunt eten om het klimaat te ontzien. Zo staat er voor de maand november bijvoorbeeld andijvie, appel, spruitjes, witlof en pastinaak op het menu. Smakelijk eten. [CT]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?