Terug naar overzicht

Windmolens, baggerpompen en zuigbuizen

De hoge heren uit de wereld van boorplatforms en baggerwerk waren deze donderdag naar Avans Den Bosch afgereisd voor de jaarlijkse Offshore Conferentie. Zo praatte Edward Heerema, president-directeur van Allseas Engineering, de aanwezigen bij over de parel van zijn bedrijf: het enorme hefschip ‘Pieter Schelte’. Het schip staat symbool voor de offshore-wereld waarin alles steeds groter, sneller en efficiënter moet.

Dat was ook de insteek waarmee de 75 studenten van de minor twee maanden geleden aan de slag gingen. Iedere groep kreeg een vraagstuk voorgeschoteld van een van de twintig bedrijven die bij de minor betrokken zijn. De voorlopige resultaten – de minor is pas op de helft – van de projecten hingen tijdens de conferentie aan de muur.

Baggerpomp

De winnende groep kreeg van het bedrijf Damen Shipyards opdracht om een nieuwe toepassing te bedenken voor hun baggerpomp. Student Niels Colijn: ‘Normaal wordt die vooral gebruikt voor het opzuigen van bagger. Wij hebben gekeken hoe je die pomp kunt gebruiken om vijftig meter onder water te graven voor windmolenpalen.’

Daarmee bedacht de groep meteen een goed alternatief voor het met heipalen in de grond slaan van de windmolens. De baggerpomp maakt bijvoorbeeld heel wat minder geluid. De jury was vooral enthousiast over de haalbaarheid van het idee.

Stofzuiger

Een ander project was dat van student Geert Snijders en zijn groep. Namens baggerbedrijf Van Oord hadden ze zich gericht op de zogenoemde zuigbuis. Snijders: ‘Je kunt het vergelijken met een soort stofzuiger. De buis wordt naast het schip gehangen zodat er zand en slib van de bodem kan worden opgezogen. Het probleem is alleen dat de buis maximaal de lengte van het schip kan hebben. Wanneer er dan onverwachts dieper moet worden gebaggerd, moet er een groter schip komen.’

De vijf studenten kwamen als oplossing met een uitschuifbare buis op de proppen. Snijders: ‘Als de constructie op het schip ligt, is het even lang als de oorspronkelijke buis. Eenmaal in water kan de buis worden uitgeschoven zodat hij dieper kan baggeren.’

Harde wind

Offshorebedrijf Merwede zocht een oplossing voor het monteren van wieken op een windmolen bij slecht weer. Student Thijs van Meurs legt uit: ‘Door de harde wind bewegen de wieken te hard. Dus als het een week slecht weer is, moet ook de montage een week worden uitgesteld. Dat is natuurlijk niet bepaald efficiënt.’

De studenten bedachten een monteertool die zich als het ware vastklemt aan de paal van de windmolen. Van Meurs: ‘De constructie zorgt ervoor dat de wieken nauwelijks meer kunnen bewegen ten opzichte van de paal. Vervolgens kunnen de wieken een voor een aan de windmolen worden gemonteerd.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?