Terug naar overzicht

Zijlstra: ‘Geen censuur bij hogeschoolbladen’

De meeste universiteiten hebben sinds jaar en dag een onafhankelijk blad of een eigen nieuwswebsite. Dat geldt ook voor een handjevol hogescholen. Maar de redacties staan vaak onder druk: sommige moeten samenwerken met de PR-afdeling en andere mogen alleen nog maar op het intranet publiceren.

Intranet

Zo verdween afgelopen zomer het dagelijkse nieuws van de Radboud Universiteit achter de muren van het intranet. SP-kamerlid Jasper van Dijk stelde er al eerder vragen over en na een nieuw geval van ‘censuur’ bij de Nijmeegse universiteit, vroeg hij de staatssecretaris gisteren om de onafhankelijkheid van hogeschool- en universiteitsmedia wettelijk te beschermen.

Maar volgens Zijlstra is er geen sprake van censuur. ‘Dat woord lijkt mij niet op zijn plaats’, zei hij tijdens het debat over de OCW-begroting. ‘Als je als blad geld krijgt van je instelling, dan kan het zijn dat je vragen meekrijgt. Persvrijheid is van belang, maar dan moet je als instituut ook zelfstandig zijn.’ Hij vindt het niet gek dat op een website die onderdeel uitmaakt van de universiteitssite zelf, niet alles geplaatst mag worden. ‘Ze moeten de bladen niet verbieden, maar ze mogen best richtlijnen neerleggen, als een blad gebruik maakt van de faciliteiten van een instelling.’

Redactionele inmenging ongewenst

Daarop diende Van Dijk, samen met Zijlstra’s partijgenoot Anne-Wil Lucas, een motie in waarin hij de staatssecretaris verzocht om in een overleg met de onderwijsbestuurders te benadrukken ‘dat universiteitsbladen onafhankelijk zijn en dat redactionele inmenging ongewenst is’. [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?