Terug naar overzicht

Basisbeurs meerjarige master afgeschaft

Alleen studenten die vóór 1 september 2011 begonnen aan bijvoorbeeld een research-, bèta- of geneeskundemaster krijgen ‘overgangsrecht’. De rest is zijn basisbeurs straks kwijt, blijkt uit het wetsvoorstel ‘studeren is investeren’ dat staatssecretaris Zijlstra zojuist naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Eigen reiskosten betalen

Daarin staat ook dat studenten die meer dan één jaar studievertraging hebben opgelopen, het recht op de ov-jaarkaart verliezen en hun eigen reiskosten moeten gaan betalen.

In tijden van ‘miljardenbezuinigingen’ is het volgens Zijlstra logisch dat ook van studenten een grotere bijdrage wordt gevraagd. Studenten die door de maatregelen worden getroffen kunnen volgens de bewindsman lenen tegen gunstige voorwaarden: ‘lage rente, afbetaling naar draagkracht en eventuele kwijtschelding na twintig jaar voor mensen die het echt niet kunnen opbrengen’.

Besparing van dertig ambtenaren

Volgens Zijlstra levert het vereenvoudigen van de studiefinanciering, waaronder het afschaffen van de aanvullende beurs voor studenten met onvindbare ouders,  een besparing van dertig voltijdsambtenaren op. [MdV/HOP]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?