Terug naar overzicht

‘Reserveren in Xplora kan makkelijker’

De minor Innovatie, Onderzoek en Advies werd dinsdag afgesloten met de presentatie van negen innovatieve ontwikkelingen. De vierdejaarsstudenten van de Academie voor ICT en Business (AIB) in Breda die de minor hebben gevolgd, deden dat tijdens het Innovation Event.

Je telefoon als sleutel

Er zitten écht meer voor- dan nadelen aan het gebruik van je telefoon als sleutel, vertellen de studenten die de Digideur bedachten. Je hoeft nooit meer sleutels bij te laten maken; je voegt gewoon een telefoon toe aan de database van het slot. In de toekomst kun je zelfs je brandalarm op het hypermoderne slot aansluiten, waardoor je ’s nachts meteen je huis kunt ontvluchten en niet eerst de sleutels hoeft te zoeken. En je hoeft natuurlijk niet meer die grote sleutelbos rond te slepen.

Hackers en lege batterijen

Maar is het wel veilig? En hoe zit het met hackers? Brian Wijnings, één van de zeven studenten die de Digideur hebben bedacht, stelt het publiek gerust. ‘De chips die wij gebruiken, hebben een dubbele beveiliging. Je hebt twee unieke codes nodig en hackers komen daar niet zo makkelijk aan. Het is simpeler om iemands sleutel te jatten en te kopiëren.’

En als de batterijen van je telefoon op zijn? ‘Dat maakt niks uit’, vertelt medestudent Robin Verheijen. ‘De chip blijft dan gewoon werken. De batterijen van het slot mogen niet leeg zijn. Wanneer die bijna leeg zijn, gaat het slot met een vertraging open. Dan weet je dat je de batterijen moet vervangen.’

Of de studenten dit idee verder willen ontwikkelen, weten ze nog niet zeker. ‘We gaan nu ook afstuderen en we hebben het daarom heel druk. En tegen de tijd dat wij er weer mee aan de slag kunnen, is het misschien al ontwikkeld. Daarnaast is het duur om zoiets te realiseren’, vertellen ze.

Werkplekfrustratie

Een andere groep studenten heeft een systeem ontwikkeld waardoor het makkelijker wordt om werkplekken te reserveren op Avans. ‘Het reserveren van werkplekken is een bron van frustratie’, vertelt Ralf Martens. ‘Het reserveringssysteem is heel omslachtig. Je moet eerst naar Blackboard, dan moet je een link volgen en vervolgens moet je wéér inloggen.’

Daarom hebben de studenten een applicatie ontwikkeld voor Android telefoons. Je hoeft alleen de QR-code die op een tafel is geplakt te scannen, en je kunt de tafel direct reserveren. Maar ook vanuit de bus op weg naar school kun je alvast een plekje regelen. ‘Via de applicatie kun je jouw voorkeuren invullen en dan krijg je te zien welke tafels je kunt gebruiken en reserveren’, vertellen de studenten. ‘Dat werkt veel sneller dan het huidige systeem.’

Voordelen genoeg, maar of het systeem ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden op Avans, is nog maar de vraag. ‘We hebben helaas met de verkeerde instantie gesproken binnen Avans’, vertelt Martens. ‘Daar kwamen we niet verder. Het ligt nu aan Avans wat er met dit idee gedaan wordt.’ [MvdB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?