Terug naar overzicht

Winnend Avansboek kijkt in de toekomst

Amerika

Het idee voor het Handboek Scenarioplanning bedacht het tweetal ooit tijdens een autorit van Seattle naar San Francisco. Mario van Rijn, senior beleidsadviseur bij Avans, en René van der Burgt, docent bij Advanced Business Creation (ABC) in Den Bosch, woonden in Amerika een congres bij om kennis op te doen over ICT in de toekomst.

Dan was begin 2008. Twee jaar later lag het boek in de winkelschappen en nog eens anderhalf jaar later heeft het Avansduo haar eerste prijs te pakken: ‘Hartstikke leuk natuurlijk’, reageert Van Rijn. ‘We hebben het boek geschreven voor professionals en voor gebruik in het hoger onderwijs. Dan is het geweldig als dat ook wordt gewaardeerd.’

Geen eerste prijs

De prijs ontvingen ze uit handen van de Orde voor Organisatieadviseurs. De jury noemde het werk “een indrukwekkende poging om het gedachtegoed van scenarioplanning te boekstaven.” Het tweetal greep naast een eerste plaats omdat het boek niet vernieuwend genoeg was. Van Rijn: ‘Maar ons boek was ook niet specifiek voor dit vakgebied bedoeld.’ Overigens vond de jury geen van de genomineerde boeken inspirerend genoeg voor een eerste prijs.

Misschien nog wel trotser zijn de twee mannen op het feit dat het boek al aardig is verspreid in studerend Nederland. Op meerdere opleidingen van Avans is het Handboek Scenarioplanning vaste kost, evenals bij studies van Fontys en Inholland. Van der Burgt: ‘Dat geeft ook wel aan dat er behoefte was aan een boek over het thema “toekomst”.’

Eindhoven in 2025

Centraal in het boek staat het zogenoemde scenarioplanning. Denk daarbij niet aan filmscenario’s maar aan toekomstscenario’s. Van der Burgt geeft een voorbeeld: ‘Met studenten van de opleiding ABC hebben we vorig jaar een toekomstvisie van de gemeente Eindhoven gemaakt. Hoe ziet Eindhoven er in 2025 uit? En is het dan bijvoorbeeld handig om nu een nieuw bedrijventerrein op te richten?’

Het toekomstscenario van hun eigen boek ziet er volgens Van Rijn prima uit: ‘Toekomst is een hot thema in deze onzekere tijden. Bovendien zijn de stappen die we hebben beschreven nog lang bruikbaar, alleen de invulling verandert. Ondertussen krijgen we wel feedback van gebruikers van het boek. We werken al aan een nieuwe versie waarin we dat allemaal gaan verwerken.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?